Pasta med krämig spenat
Enkel pastarätt som kan ätas som den är eller serveras med lax eller kyckling.
Ingredienser
- 300 g valfri pasta, gärna fullkorn
- 2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
- oliv- eller rapsolja till stekning
- 200 g babyspenat
- 1 förp havregrädde (2 ½ dl)
- 1 dl sötmandel
- 1 dl pecorino eller parmesan, finriven
- 1 krm chiliflakes
- nymald svartpeppar efter smak
Till servering
- rökt eller stekt lax, kyckling
Gör så här
- Koka pastan enligt anvisning på paketet. Häll av kokvattnet.
- Stek mandlarna i en gnutta av oljan så de får lite färg. Ta upp och lägg åt sidan.
- Fräs vitlöken i olja i en stor vid panna.
- Lägg i spenaten och låt den mjukna.
- Häll i havregrädden och hälften av osten och låt det puttra ett par minuter.
- Tillsätt gärna chiliflakes och peppra efter smak.
- Blanda i pastan och servera med lax, kyckling eller bara som den är med mandel och resten av osten.
Spenat är rikt på nitrat som påverkar muskelcellernas mitokondrier att producera mer energi. Vi blir fysiskt starkare. Nitrat har även bra effekt på midjemått, blodfetter, blodsocker och blodtryck.
Lax innehåller höga halter av omega 3-fettsyror som behövs för hjärnans funktion och för hjärt-kärlsystemet. Lax är också en viktig D-vitaminkälla.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept