Pan bagna – sydfransk lunchmacka

Härlig lunchmacka med rötterna i Provence. Perfekt picknick-mat.
4 st
20 min
Ingredienser
- 1 stort bröd, typ bondbröd eller 4 lite större portionsbröd, typ ciabatta
- 1 burk tonfisk i olja, 185 g
- 6 sardellfiléer, hackade
- 200 g körsbärstomater, delade
- 1-2 färska rödlökar, skivade
- ½ gurka, skalad, urkärnad och skivad
- 1 dl små kalamataoliver (kärna gärna ur dem)
- 2 msk kapris
- 1 litet knippe bladpersilja, hackat
- 2 msk olivolja
- 1 msk rödvinsvinäger
- nymald svartpeppar
Gör så här
- Dela brödet/bröden horisontellt och gröp ur lite av innanmätet.
- Häll av tonfisken och lägg i en stor skål. Tillsätt sardellerna.
- Lägg i tomater och rödlök tillsammans med gurkan, oliverna, kaprisen och persiljan.
- Vispa ihop olja och vinäger med rejält med nymald peppar. Blanda i det i tonfiskblandningen och fördela i brödet/bröden.
- Lägg på lock och vira in tajt i aluminiumfolie och låt de ”vila” minst en halvtimme i kyl innan servering.
- Låt de stå framme i rumstemperatur utan folie en stund innan servering. Dela tvärs över och servera.

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåt
Recept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept