Pan bagna – sydfransk lunchmacka

Pan bagna hålls upp i luften.

Härlig lunchmacka med rötterna i Provence. Perfekt picknick-mat.

4 st
20 min

Ingredienser

  • 1 stort bröd, typ bondbröd eller 4 lite större portionsbröd, typ ciabatta
  • 1 burk tonfisk i olja, 185 g
  • 6 sardellfiléer, hackade
  • 200 g körsbärstomater, delade
  • 1-2 färska rödlökar, skivade
  • ½ gurka, skalad, urkärnad och skivad
  • 1 dl små kalamataoliver (kärna gärna ur dem)
  • 2 msk kapris
  • 1 litet knippe bladpersilja, hackat
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Dela brödet/bröden horisontellt och gröp ur lite av innanmätet.
  2. Häll av tonfisken och lägg i en stor skål. Tillsätt sardellerna.
  3. Lägg i tomater och rödlök tillsammans med gurkan, oliverna, kaprisen och persiljan.
  4. Vispa ihop olja och vinäger med rejält med nymald peppar. Blanda i det i tonfiskblandningen och fördela i brödet/bröden.
  5. Lägg på lock och vira in tajt i aluminiumfolie och låt de ”vila” minst en halvtimme i kyl innan servering.
  6. Låt de stå framme i rumstemperatur utan folie en stund innan servering. Dela tvärs över och servera.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept