Pan bagna – sydfransk lunchmacka

Pan bagna hålls upp i luften.

Härlig lunchmacka med rötterna i Provence. Perfekt picknick-mat.

4 st
20 min

Ingredienser

  • 1 stort bröd, typ bondbröd eller 4 lite större portionsbröd, typ ciabatta
  • 1 burk tonfisk i olja, 185 g
  • 6 sardellfiléer, hackade
  • 200 g körsbärstomater, delade
  • 1-2 färska rödlökar, skivade
  • ½ gurka, skalad, urkärnad och skivad
  • 1 dl små kalamataoliver (kärna gärna ur dem)
  • 2 msk kapris
  • 1 litet knippe bladpersilja, hackat
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Dela brödet/bröden horisontellt och gröp ur lite av innanmätet.
  2. Häll av tonfisken och lägg i en stor skål. Tillsätt sardellerna.
  3. Lägg i tomater och rödlök tillsammans med gurkan, oliverna, kaprisen och persiljan.
  4. Vispa ihop olja och vinäger med rejält med nymald peppar. Blanda i det i tonfiskblandningen och fördela i brödet/bröden.
  5. Lägg på lock och vira in tajt i aluminiumfolie och låt de ”vila” minst en halvtimme i kyl innan servering.
  6. Låt de stå framme i rumstemperatur utan folie en stund innan servering. Dela tvärs över och servera.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept