Pan bagna – sydfransk lunchmacka

Pan bagna hålls upp i luften.

Härlig lunchmacka med rötterna i Provence. Perfekt picknick-mat.

4 st
20 min

Ingredienser

  • 1 stort bröd, typ bondbröd eller 4 lite större portionsbröd, typ ciabatta
  • 1 burk tonfisk i olja, 185 g
  • 6 sardellfiléer, hackade
  • 200 g körsbärstomater, delade
  • 1-2 färska rödlökar, skivade
  • ½ gurka, skalad, urkärnad och skivad
  • 1 dl små kalamataoliver (kärna gärna ur dem)
  • 2 msk kapris
  • 1 litet knippe bladpersilja, hackat
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Dela brödet/bröden horisontellt och gröp ur lite av innanmätet.
  2. Häll av tonfisken och lägg i en stor skål. Tillsätt sardellerna.
  3. Lägg i tomater och rödlök tillsammans med gurkan, oliverna, kaprisen och persiljan.
  4. Vispa ihop olja och vinäger med rejält med nymald peppar. Blanda i det i tonfiskblandningen och fördela i brödet/bröden.
  5. Lägg på lock och vira in tajt i aluminiumfolie och låt de ”vila” minst en halvtimme i kyl innan servering.
  6. Låt de stå framme i rumstemperatur utan folie en stund innan servering. Dela tvärs över och servera.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär.

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza gjord på knäckebröd, med fikon och valnötter bland annat.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept