Nyårsoxfilé med krispig potatis, rödvinssås, fylld tomat och vitlökstekta gröna bönor

Oxfilé på en tallrik.

Klassisk nyårsmat där det gröna fått större plats. Om du har varmluftsugn kan du köra potatis och tomater samtidigt på två olika våningar i ugnen.

4 st
90 min

Ingredienser

  • 400 g oxfilé
  • Oliv- eller rapsolja till stekning
  • ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
  • 700 g mjölig potatis
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt och nymald svartpeppar

Rödvinssås

  • 1 schalottenlök, skalad och finhackad
  • 1 liten morot, skalad och fint tärnad
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 dl köttbuljong
  • 2 dl rödvin
  • 2 msk soja
  • 1 krm socker
  • 2 krm salt och nymald svartpeppar
  • 3-4 msk maizenaredning för mörka såser
  • Eventuellt lite collorit att färga med

Gratinerade tomater och vitlöksstekta gröna bönor

  • 4 stora tomater
  • ca 2 dl smulat surdegsbröd
  • 2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
  • 1 dl färska örter, t.ex. oregano, persilja, hackade
  • 1 dl svarta urkärnade kalamataoliver, skivade
  • 3 msk pinjekärnor
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt och nymald svartpeppar
  • 300 g gröna bönor, frysta
  • 2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
  • 1 rödlök, skalad och skivad
  • Oliv- eller rapsolja till stekning
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Skär filén i fyra bitar.
  2. Hetta upp oljan och bryn köttet runtom i en stekpanna cirka 5-6 minuter. Ställ pannan åt sidan och låt köttet ligga kvar däri några minuter. Salta och peppra.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. (200 grader varmluft)
  4. Koka potatisen färdig. Häll av vattnet och låt ånga av.
  5. Lägg potatisarna i en oljad stor ugnsform i ett lager och tryck till med t.ex. en slev så varje potatis mosas lätt och spricker upp. Ringla över olja, salta och peppra.
  6. Tillaga mitt i ugnen ca 20-25 minuter tills de är gyllene och krispig
  7. Fräs lök och morot i oljan i en kastrull så det får lite färg.
  8. Lägg i tomatpuré och låt det fräsa med under omrörning några sekunder.
  9. Häll i buljong, vin och soja och låt det koka under lock tills cirka 5 dl återstår.
  10. Låt grönsakerna vara kvar och mixa slätt. Smaka av med socker, salt och peppar.
  11. Om du vill kan du reda av med maizenaredning enligt förpackningen. Färga eventuellt med collorit för mörkare färg.
  12. Dela tomaterna i halvor längs med. Gröp ur tomatköttet och släng det. Lägg halvorna upp och ner på ett hushållspapper för att rinna av.
  13. Blanda smulat bröd, vitlök, örter, oliver och pinjekärnor.
  14. Fyll tomaterna med blandningen. Droppa över lite olja. Salta och peppra.
  15. Gratinera mitt i ugnen cirka 10-15 minuter tills tomaterna fått lite färg. Håll varmt.
  16. Hetta upp en skvätt olja i en stor panna och lägg i de frysta bönorna. Låt dem fräsa på hög värme cirka 3-4 minuter under omrörning.
  17. Lägg i vitlök och rödlök och låt det fräsa med ett par minuter. Salta lätt och servera.

Servera oxfilén med såsen, potatisen och grönsakerna.

Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept