Ingredienser
- 400 g oxfilé
- Oliv- eller rapsolja till stekning
- ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
- 700 g mjölig potatis
- 2 msk olivolja
- 1 krm salt och nymald svartpeppar
Rödvinssås
- 1 schalottenlök, skalad och finhackad
- 1 liten morot, skalad och fint tärnad
- 2 msk olivolja
- 2 msk tomatpuré
- 4 dl köttbuljong
- 2 dl rödvin
- 2 msk soja
- 1 krm socker
- 2 krm salt och nymald svartpeppar
- 3-4 msk maizenaredning för mörka såser
- Eventuellt lite collorit att färga med
Gratinerade tomater och vitlöksstekta gröna bönor
- 4 stora tomater
- ca 2 dl smulat surdegsbröd
- 2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
- 1 dl färska örter, t.ex. oregano, persilja, hackade
- 1 dl svarta urkärnade kalamataoliver, skivade
- 3 msk pinjekärnor
- 2 msk olivolja
- 1 krm salt och nymald svartpeppar
- 300 g gröna bönor, frysta
- 2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
- 1 rödlök, skalad och skivad
- Oliv- eller rapsolja till stekning
- 1 krm salt
Gör så här
- Skär filén i fyra bitar.
- Hetta upp oljan och bryn köttet runtom i en stekpanna cirka 5-6 minuter. Ställ pannan åt sidan och låt köttet ligga kvar däri några minuter. Salta och peppra.
- Sätt ugnen på 225 grader. (200 grader varmluft)
- Koka potatisen färdig. Häll av vattnet och låt ånga av.
- Lägg potatisarna i en oljad stor ugnsform i ett lager och tryck till med t.ex. en slev så varje potatis mosas lätt och spricker upp. Ringla över olja, salta och peppra.
- Tillaga mitt i ugnen ca 20-25 minuter tills de är gyllene och krispig
- Fräs lök och morot i oljan i en kastrull så det får lite färg.
- Lägg i tomatpuré och låt det fräsa med under omrörning några sekunder.
- Häll i buljong, vin och soja och låt det koka under lock tills cirka 5 dl återstår.
- Låt grönsakerna vara kvar och mixa slätt. Smaka av med socker, salt och peppar.
- Om du vill kan du reda av med maizenaredning enligt förpackningen. Färga eventuellt med collorit för mörkare färg.
- Dela tomaterna i halvor längs med. Gröp ur tomatköttet och släng det. Lägg halvorna upp och ner på ett hushållspapper för att rinna av.
- Blanda smulat bröd, vitlök, örter, oliver och pinjekärnor.
- Fyll tomaterna med blandningen. Droppa över lite olja. Salta och peppra.
- Gratinera mitt i ugnen cirka 10-15 minuter tills tomaterna fått lite färg. Håll varmt.
- Hetta upp en skvätt olja i en stor panna och lägg i de frysta bönorna. Låt dem fräsa på hög värme cirka 3-4 minuter under omrörning.
- Lägg i vitlök och rödlök och låt det fräsa med ett par minuter. Salta lätt och servera.
Servera oxfilén med såsen, potatisen och grönsakerna.