Nyårsmingel – tilltugg
Små fina tilltugg som passar till nyårsdrinken före maten eller till tolvslaget.
8 st
45 min
Ingredienser
- 8 små hjärtsallatsblad (även kallad ”sweet gem”)
- 150 g skalade räkor i lag (avrunnen vikt)
- 2/3 dl majonnäs
- 1-2 msk riven pepparrot
- Nymald svartpeppar efter smak
- 1 burk valfri rom (80 g)
- 2 msk hackad gräslök
Pestosnittar
- 2 mediumstora tortillabröd
- 4 msk pesto
- ½ dl riven parmesanost
- 2 msk pinjekärnor
- 1 näve rucola
Kryddstekta oliver
- burk kalamataoliver med kärnor (370 g)
- 1 msk olivolja
- 1-2 nypor chiliflakes
- 1 vitlöksklyfta, skalad och hackad
- 1 ekologisk apelsin, finstrimlat skal
Gör så här
- Blanda räkor med majonnäs, pepparrot och svartpeppar.
- Klicka röran på sallatsbladen och toppa med rom.
- Strö över lite gräslök.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg bröden på en bakpappersklädd plåt.
- Bred pesto på bröden och strö på osten.
- Strö över pinjekärnorna och grädda cirka 6 minuter.
- Låt vila i 5 minuter innan du klipper dem i snibbar.
- Strö över rucola.
- Låt oliverna rinna av.
- Hetta upp oljan i en stekpanna och lägg i oliverna och stek dem med chiliflakes under omrörning i cirka 3 minuter på medelvärme.
- Tillsätt vitlöken och stek med någon minut utan att den tar färg.
- Vänd i apelsinskalet. Serveras varma.
Recept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla receptVill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåt