Nudelsoppa med ägg
Nudelsoppa med svamp och grönsaker i en ingefärsbuljong med äggklyftor. Snabbt och nyttigt!
4 st
30 min
Ingredienser
- 160 g äggnudlar
- 200 g champinjoner, skivade
- 1 vitlöksklyfta, skalad och skivad
- 1 chili, delad, urkärnad och finhackad
- 1 stor morot, skalad och strimlad
- 20 cm purjolök, sköljd och strimlad tvärsöver
- 2 dl frysta gröna ärtor
Buljong
- 1 liter vatten + 2 msk koncentrerad kycklingfond
- 1 msk färsk ingefära, riven
- 2-3 msk fisksås
- 1 citrongräs, delat i tre delar och bankat*
- 2 tsk honung
- 1 pressad lime
Till servering
- 4 mjukkokta ägg i klyftor
- gärna lite koriander och/eller mynta eller gräslök
- ev lite chiliflakes
Gör så här
- Koka upp vatten och fond i en stor gryta.
- Tillsätt riven ingefära, fisksås, citrongräs, honung och lime.
- Lägg i svamp och grönsaker ock låt sjuda 3-4 minuter.
- Tillsätt nudlarna och ärtorna och låt de sjuda med 2 minuter.
- Ta upp och släng citrongräset.
- Fördela i skålar och bjud med äggklyftor och örter till.
- Lite chiliflakes är gott att ha på.
*Genom att banka på citrongräset med till exempel en mortelstav så friges de härliga oljorna.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept