Nöt- och senapspanerad kycklingfilé med rostad färskpotatis och kräm på grillad aubergine och paprika
Nötter är gott att toppa kyckling och fisk med. Prova en härlig grönsakskräm till.
4 st
90 min
Ingredienser
- 4 kycklingfiléer
- 4 tsk fransk senap
- 4 msk hackade nötter eller mandlar (frön går också bra)
- ½ tsk lite salt och nymald svartpeppar
Kräm på grillad aubergine och paprika
- 1 medelstor aubergine, delad på längden
- 4 vitlöksklyftor med skal
- 2 stora röda paprikor, delade, urkärnade och klyftade
- Olivolja
- 4 tsk balsamvinäger
- 1/2 krm lite salt och nymald svartpeppar
Till servering
- Rostad eller kokt färskpotatis
- Stor grönsallad
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Börja med krämen. Lägg auberginehalvorna med snittytan upp på en plåt med bakplåtspapper.
- Lägg vitlöksklyftorna (med skal) runt auberginen.
- Ringla över lite olja och baka i mitten av ugnen cirka 30 minuter tills auberginen är helt mjuk.
- Lägg paprikaklyftorna på plåten efter halva tiden. Ringla över lite olja på paprikan och baka klart.
- Låt svalna lite innan du skalar vitlöken och gröper ur auberginen.
- Mixa allt lite grovt i en matberedare till en kräm.
- Smaka av med balsamvinäger och lite salt och peppar.
- Låt stå i rumstemperatur medan du gör kycklingen.
- Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
- Salta lite och peppra kycklingfiléerna runtom.
- Stryk senapen på översidan av dem och strö på nöthacket.
- Lägg kycklingen i en ugnssäker form och baka i mitten av ugnen cirka 25 minuter.
- Stick med en vass kniv i tjockaste delen och se om klar vätska sipprar ut. Då är de färdiga.
Servera med ditt val av potatis, aubergine- och paprikakrämen samt grönsallad.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept