Morotssoppa med ingefära och apelsin
Härligt solgul soppa som värmer. Servera gärna med knäckebröd med ajvar relish som är en god paprikaröra som finns på burk.
6 st
25 min
Ingredienser
- 500 g morötter, skalade och skivade
- 2 msk olivolja
- 1 gul lök, skalad och grovhackad
- 3 vitlöksklyftor, skalade och grovhackade
- 2 msk riven färsk ingefära
- 1 nypa chiliflakes
- 1 ½ liter grönsaksbuljong
- 1 ekologisk apelsin, rivet skal och saft
- 1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
Topping
- 1 dl pumpafrö
- olivolja
Gör så här
- Fräs morötterna i oljan i en stor gryta cirka 3-4 minuter under omrörning.
- Lägg i lök, vitlök, riven ingefära och chiliflakes och låt det fräsa ytterligare cirka 3-4 minuter utan att det tar färg.
- Häll i buljongen och låt det sjuda utan lock cirka 15 minuter tills morötterna är mjuka.
- Strö i apelsinskalet och pressa i saften.
- Mixa slätt och smaka av med salt och peppar.
- Späd med mer buljong eller vatten om det blir för tjockt och smaka av igen och justera kryddningen.
- Stek pumpafröna hastigt i lite olja i en stekpanna. Toppa soppan med det samt några droppar god olivolja.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept