Morotskaka
Dadlarna sätter sötman i den här kakan och du får på köpet i dig mineraler och fibrer. Morot och äpple gör den extra saftig och god.
10 st
90 min
Ingredienser
- 2 morötter, skalade och finrivna (ca 3 ½ dl rivet)
- 1 äpple, grovrivet
- 10 färska dadlar
- 2 dl rapsolja
- 3 ägg
- 2 dl mild yoghurt
- 5 dl dinkelmjöl, fullkorn
- 1 dl riven kokos
- 2 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 3 tsk pepparkakskryddor
- 1 dl ekologiska russin
Glasyr och dekoration
- 200 g cream cheese light
- 1 dl florsocker
- 1 krm äkta vaniljpulver (kan uteslutas)
- 1 dl strösocker
- 1 dl vatten
- 1 liten morot, hyvlad på längden med skalare
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj och bröa en avlång 2-liters brödform.
- Kärna ur och lägg dadlarna i en matberedare med kniv. Häll i oljan och kör tills dadlarna är finfördelade.
- Knäck i äggen och häll i yoghurten och kör tills allt är blandat och gått ihop.
- Blanda resten av de torra ingredienserna förutom russinen i en separat stor skål.
- Rör i dadelblandningen och rör till en jämn smet.
- Vänd i de rivna morötterna och äpplet samt russinen.
- Häll smeten i formen.
- Ställ in formen mitt i ugnen och låt den stå i cirka 45-50 minuter tills en provsticka är torr när du sticker mitt i kakan. Låt kakan svalna innan du tar den ur formen.
- Rör ihop cream cheese och florsocker samt eventuellt vaniljpulver.
- Koka ihop socker och vatten tills det blir lite simmigt, cirka 5 minuter.
- Lägg i morotsstrimlorna och låt de sjuda på svag värme tills de är lite ”klistriga” ca 10 minuter. Låt svalna.
- Bred cream cheese-glasyren över kakan och toppa med morotsstrimlorna.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept