Miso-ingefärsmarinerade rostade rotfrukter till lax eller kyckling

Rostade rotfrukter på tallrikar.

Perfekt mättande varm sallad som passar utmärkt den kallare årstiden. Bjud lax eller kyckling till eller blanda med ditt val av gryn eller linser och servera som grönt alternativ.

4 st
60 min

Ingredienser

  • 1 apelsin, ekologisk
  • 3 stora morötter, skalade och i kuber
  • 1 bit kålrot, (ca 150 g), skalad och i kuber
  • 3 palsternackor, skalade och i stavar
  • 2 rödlökar, skalade och i klyftor
  • olivolja
  • 1/2 tsk salt och nymald svartpeppar
  • gärna färsk koriander
  • 1 msk misopasta
  • ½ msk riven ingefära
  • 1 vitlöksklyfta, skalad och finriven
  • ½ msk flytande honung
  • ½ dl mild olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta apelsinen och skär den i klyftor med skalet på.
  3. Lägg alla rotfrukter och apelsinen i en bakpappersklädd långpanna och rosta med lite olja, salt och peppar cirka 25 minuter tills det fått lite färg.
  4. Vispa ihop ingredienserna till dressingen och pressa ner apelsinsaften från klyftorna i den.
  5. Häll dressingen över rotfrukterna.
  6. Servera med lax eller kyckling eller blanda i gryn, linser eller bönor och servera som grönt alternativ. Toppa med koriander.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept