Minisemlor med apelsinsmak
Bakade med rapsolja och med mellangrädde i fyllningen blir semlorna lite nyttigare. Frys in bullarna du inte ska använda direkt och ta fram när du behöver.
25 st
120 min
Ingredienser
- ½ dl rapsolja
- 2 ½ dl mjölk
- 25 g jäst
- 1 krm salt
- ½ dl strösocker
- 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
- 1 ägg
- 6 dl vetemjöl
- 2-3 dl fullkornsdinkelmjöl
- 1 uppsvispat ägg till pensling
Fyllning
- 200 g mandelmassa, riven
- 1 dl mjölk
- 1 ekologisk apelsin, rivet skal (kan uteslutas)
- 2 ½ dl mellangrädde
- florsocker
Gör så här
- Hetta upp rapsolja och mjölk till 37 grader.
- Smula jästen i bunke, gärna till en matberedare.
- Häll vätskan över jästen och blanda tills den löser sig.
- Tillsätt salt, socker, kardemumma och ägg.
- Blanda de två mjölsorterna och arbeta in det mesta av det (spar lite till utbakning) tills degen är blank och släpper från bunkens kanter.
- Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
- Ta upp degen på mjölat underlag (använd resten av mjölet).
- Dela degen i 25 bitar och rulla fina små bullar och lägg på bakpappersklädda plåtar.
- Sätt ugnen på 250 grader och låt bullarna jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda cirka 6-7 minuter. Låt svalna på galler.
- Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av innehållet.
- Blanda mandelmassan med det urgröpta samt mjölken och det rivna apelsinskalet.
- Vispa grädden.
- Fyll bullarna med mandelmasseblandningen och grädden och lägg på locket.
- Pudra med florsocker.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept