Melonsallad

Melonsallad

En frisk sallad som passar som förrätt eller piggar upp grillmiddagen. Passar även till kallskuret, rökt fisk och kyckling.

4 st
20 min

Ingredienser

  • ½ kg vattenmelon
  • ½ kg cantaloupemelon
  • 1-2 färska rödlökar, skivade
  • 1 kruka mynta
  • 1 ekologisk citron
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm nymald svartpeppar efter smak

Dressing

  • 2 kulor labneh-ost (getyoghurt-ost, finns i olja i glasburk i välsorterad butik) eller 50 g fetaost
  • 1 dl turkisk lättyoghurt
  • ½ tsk honung

Gör så här

  1. Börja med dressingen. Mixa labneh eller feta med lättyoghurt. Smaka av med honung.
  2. Skär melonköttet i bitar eller gröp ur med ett kuljärn eller glasskopa och lägg upp på ett fat.
  3. Blanda med löken och hälften av myntan.
  4. Riv citronskalet och strössla över.
  5. Kläm över citronsaften.
  6. Strö på chiliflakes och resten av myntan samt ringla över oljan.
  7. Ringla över lite av dressingen och bjud resten till.
  8. peppra.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept