Medelhavsfisk deluxe
Fisken är så kallad ”konfiterad” i olivolja. Bli inte avskräckt av den stora mängden, den späds ut av vätskan från potatis och fisk och det blir en ljuvlig sky att doppa bröd i.
6 st
50 min
Ingredienser
- 800 g färsk urbenad fast fisk i 4 portionsbitar, t ex hälleflundra eller torskrygg med skinn
- 500 g mjölig potatis, skalad och tärnad
- 2 ½ dl olivolja
- 2 sardellfiléer, mosade
- 4 vitlöksklyftor, skalade och hackade
- 1 dl strimlad bladpersilja + persilja till garnering
- 3 msk tomatpuré
- 1 dl svarta oliver
- ½ tsk nymald svartpeppar efter smak
Till servering
- vitlöksstekta gröna bönor
- grövre surdegsbröd
Gör så här
- Hetta upp lite av oljan i en stor gryta med lock. Fräs sardellerna, vitlöken och persiljan utan att det tar färg.
- Rör i tomatpurén och låt den fräsa med ett par minuter under omrörning.
- Häll i resten av oljan och lägg i potatisen. Låt det sjuda på låg värme under lock i cirka 20 minuter eller tills potatisen känns mjuk och saftar av sig.
- Lägg fiskbitarna ovanpå, strö på oliverna. Lägg på locket. Låt det sjuda försiktigt i cirka 5-10 minuter beroende på fiskens tjocklek. Ös med spadet ett par gånger. Vänd fiskbitarna efter halva tiden.
- Tillaga tills fisken känns klar och lätt faller isär när du petar på den, cirka 52 grader. Peppra.
- Garnera med lite strimlad persilja och servera med gott surdegsbröd att suga upp den fina skyn med.
- Bjud snabbstekta gröna bönor med hackad vitlök till.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept