Matjessill med gul- och rödbetor, picklad gurka och pepparrots-yoghurt
Underbar förrätt eller lätt måltid. Bjud gärna knäckebröd och lagrad mager ost till.
Ingredienser
- 200 g matjessill, i bitar
- 350 g små gul- och rödbetor, kokta
- 2 mjukkokta ägg, klyftade
- 1 salladslök, fint strimlad
- ev lite rödbetsgroddar
- nymald svartpeppar
Pepparrotsyoghurt
- 1 dl matyoghurt
- 2 msk finriven pepparrot
- ½ tsk flytande honung
Picklad gurka
- ½ liten gurka, i tunna remsor (använd mandolin eller osthyvel)
- ½ dl strösocker
- 2 msk ättiksprit, 12%
- 1 dl vatten
Gör så här
- Börja med att koka upp socker, ättikssprit och vatten. Låt det svalna.
- Lägg i gurkan och kyl en timme.
- Skala de kokta rödbetorna och klyfta dem.
- Rör ihop ingredienserna till pepparrotsyoghurten.
- Fördela rödbetorna på ett uppläggningsfat och lägg på matjessillen och äggen.
- Låt gurkan rinna av och toppa med den.
- Klicka på yoghurten och garnera med salladslök och gärna rödbetsgroddar.
- Peppra lätt.
- Servera med knäckebröd och ost.
Rödbetor innehåller rikligt med fibrer och nitrat som sannolikt kan förbättra den fysiska prestationsförmågan. Rödbetans färgämnen har en kraftig antioxidant effekt
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept