Matjessill med gul- och rödbetor, picklad gurka och pepparrots-yoghurt

Matjesill i en skål.

Underbar förrätt eller lätt måltid. Bjud gärna knäckebröd och lagrad mager ost till.

4 st
60 min

Ingredienser

  • 200 g matjessill, i bitar
  • 350 g små gul- och rödbetor, kokta
  • 2 mjukkokta ägg, klyftade
  • 1 salladslök, fint strimlad
  • ev lite rödbetsgroddar
  • nymald svartpeppar

Pepparrotsyoghurt

  • 1 dl matyoghurt
  • 2 msk finriven pepparrot
  • ½ tsk flytande honung

Picklad gurka

  • ½ liten gurka, i tunna remsor (använd mandolin eller osthyvel)
  • ½ dl strösocker
  • 2 msk ättiksprit, 12%
  • 1 dl vatten

Gör så här

  1. Börja med att koka upp socker, ättikssprit och vatten. Låt det svalna.
  2. Lägg i gurkan och kyl en timme.
  3. Skala de kokta rödbetorna och klyfta dem.
  4. Rör ihop ingredienserna till pepparrotsyoghurten.
  5. Fördela rödbetorna på ett uppläggningsfat och lägg på matjessillen och äggen.
  6. Låt gurkan rinna av och toppa med den.
  7. Klicka på yoghurten och garnera med salladslök och gärna rödbetsgroddar.
  8. Peppra lätt.
  9. Servera med knäckebröd och ost.

Rödbetor innehåller rikligt med fibrer och nitrat som sannolikt kan förbättra den fysiska prestationsförmågan. Rödbetans färgämnen har en kraftig antioxidant effekt

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept