Lussekatter med rapsolja
Det går utmärkt att baka lussekatter på hälsosam rapsolja. De blir verkligen saftiga och fina.
40 st
140 min
Ingredienser
- 2 dl rapsolja
- 5 dl mjölk, 1 ½ %
- 50 g jäst för söta degar (1 paket)
- 1 g saffran (2 paket)
- 2 dl strösocker
- ½ tsk salt
- ca 15 dl vetemjöl
Till dekoration
- russin
- 1 uppvispat ägg
Gör så här
- Häll olja och mjölk i en kastrull och värm till 37 grader.
- Smula jästen i en degbunke, gärna som hör till en hushållsassistent.
- Häll i den ljumma degvätskan och rör eller kör tills jästen är upplöst.
- Tillsätt saffran, socker och salt. Rör tills det löser sig.
- Häll i mjölet, lite i sänder och arbeta degen blank och smidig tills den släpper från bunkens kanter, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin.
- Lägg över en bakduk och låt degen jäsa i bunken 40 minuter.
- Knåda degen lätt på mjölat underlag och dela den i två bitar som du rullar till längder och skär ut 20 bitar vardera.
- Rulla varje del mot mjölat underlag till en lång ”korv” som är drygt centimetertjock.
- Rulla ändarna mot varandra men åt vardera håll så du får s-formade bullar. Garnera med två russin per bulle.
- Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 40 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda bullarna cirka 5-7 minuter tills de får fin färg.
- Låt svalna på bakgaller.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept