Linssoppa med kanel och mynta

Linssoppa i en skål.

Röda linser kokar snabbt och behöver ingen blötläggning. Gör gärna soppan en dag i förväg men den kan då behöva spädas. Justera i så fall kryddningen. Soppan ska vara ganska tjock i konsistensen.

6 st
20 min

Ingredienser

  • 1 gul lök, skalad och finhackad
  • 2 msk garam masala (indisk kryddblandning)
  • 1 kanelstång
  • 2 msk olivolja
  • 200 g torkade röda linser, ca 2 ½ dl
  • 1 förp passerade tomater, (500 g)
  • 5 dl ekologisk grönsaksbuljong
  • 2 krm salt och nymald svartpeppar
  • 1 tsk honung

Till dekoration

  • färsk mynta, hackad

Gör så här

  1. Lägg löken i en stor kastrull med garam masala och kanelstång.
  2. Häll i oljan och låt det hettas upp så det doftar ljuvligt av kryddorna. Låt det fräsa ett par minuter under omrörning på medelvärme. Se till att det inte bränns.
  3. Tillsätt linserna och rör om så de blir blanka.
  4. Häll i tomaterna och buljongen och låt det sakta sjuda i cirka 12-15 minuter med lock tills linserna är mjuka. Rör försiktigt ända ner i botten så att det inte fastnar.
  5. Smaka av med salt, peppar och honung.
  6. Servera med hackad mynta.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept