Linssoppa med kanel och mynta
Röda linser kokar snabbt och behöver ingen blötläggning. Gör gärna soppan en dag i förväg men den kan då behöva spädas. Justera i så fall kryddningen. Soppan ska vara ganska tjock i konsistensen.
6 st
20 min
Ingredienser
- 1 gul lök, skalad och finhackad
- 2 msk garam masala (indisk kryddblandning)
- 1 kanelstång
- 2 msk olivolja
- 200 g torkade röda linser, ca 2 ½ dl
- 1 förp passerade tomater, (500 g)
- 5 dl ekologisk grönsaksbuljong
- 2 krm salt och nymald svartpeppar
- 1 tsk honung
Till dekoration
- färsk mynta, hackad
Gör så här
- Lägg löken i en stor kastrull med garam masala och kanelstång.
- Häll i oljan och låt det hettas upp så det doftar ljuvligt av kryddorna. Låt det fräsa ett par minuter under omrörning på medelvärme. Se till att det inte bränns.
- Tillsätt linserna och rör om så de blir blanka.
- Häll i tomaterna och buljongen och låt det sakta sjuda i cirka 12-15 minuter med lock tills linserna är mjuka. Rör försiktigt ända ner i botten så att det inte fastnar.
- Smaka av med salt, peppar och honung.
- Servera med hackad mynta.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept