Lime-mandelkaka

Lime- mandelkaka på ett serveringsfat.

Underbar kaka med potatis i som gör den extra saftig.

12 st
60 min

Ingredienser

  • 100 g sötmandel
  • 1 dl solrosolja
  • 2 dl strösocker
  • 3 medelstora potatisar (250 g), kokta, kalla och skalade
  • 3 ägg
  • 2 ekologiska limefrukter, rivet skal och saft
  • olja och ströbröd till formen

Till dekoration

  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Kör mandeln i en matberedare till ett fint mjöl.
  3. Vispa ihop solrosolja och den mixade mandeln i en bunke.
  4. Blanda i sockret.
  5. Mosa potatisen och tillsätt den och blanda väl.
  6. Vispa ihop äggen och tillsätt lite i taget medan du rör in det i smeten.
  7. Tillsätt limeskal- och saft. Häll smeten i en oljad och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  8. Grädda cirka 45 minuter i mitten av ugnen. Känn med sticka så att kakan känns torr när du sticker i den.
  9. Låt kakan svalna.
  10. Dekorera med florsocker.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär.

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza gjord på knäckebröd, med fikon och valnötter bland annat.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept