Lax- och potatisgratäng med fänkål

Lax- och potatisgratäng med fänkål

En matig gratäng som får god smak av den rökta laxen. Servera en sallad till.

4 st
90 min

Ingredienser

  • 1 fänkålsstånd, tunt skivad (rotstocken bortskuren men spara dillen)
  • 1 liten purjolök, tunt skivad
  • 500 g mjölig potatis, tvättad och tunt skivad
  • 1 kruka dill, hackad
  • 2 dl riven mager ost
  • 300 g varmrökt lax, i bitar
  • 1 förp vegetabiliskt gräddalternativ (2 ½ dl), t ex av havre
  • 1 ½ dl vegetabiliskt mjölkalternativ, t ex av havre
  • olja till formen
  • 2 krm alt och nymald svartpeppar efter smak

Till servering

  • blandad sallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en ugnssäker form med olja.
  3. Stek fänkål och purjo mjukt i olja i en stekpanna utan att det färg.
  4. Varva potatis, fänkål, purjo, dill och lite av osten med laxen i formen.
  5. Krydda med salt och peppar mellan varven.
  6. Strö över resten av osten och häll på gräddalternativet blandat med mjölkalternativet.
  7. Grädda ca 45 minuter i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk. Lägg på folie om det börjar bli bränt.
  8. Låt gratängen stå till sig cirka 10 minuter innan servering. Garnera gärna med fänkålsdillen.
  9. Servera med sallad.

Lax innehåller höga halter av omega 3-fettsyror som behövs för hjärnans funktion och för hjärt-kärlsystemet. Lax är också en viktig D-vitaminkälla.

Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept