Lax med sparrissalsa
Somrig lax som passar utmärkt med en god potatissallad.
4 st
45 min
Ingredienser
- 700 g färsk laxfilé, urbenad men med skinnet kvar
- saften från citronen till sparrissalsan
- salt och nymald svartpeppar efter smak
Sparrissalsa
- 250 g färsk grön sparris
- 1 ekologisk citron, rivet skal
- 2 msk olivolja
- 2 msk grovriven parmesan
- 1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
Gör så här
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Börja med sparrissalsan. Skär sparrisen i drygt centimeterstora bitar. Släng den nedersta torra biten.
- Sjud sparrisbitarna 1-2 minuter i lättsaltat vatten och spola av dem med iskallt vatten genom en sil. Låt sparrisbitarna rinna av och lägg dem sedan i en stor skål.
- Tillsätt det rivna skalet av citronen, oljan och vänd i parmesanen. Salta och peppra.
- Lägg laxen med skinnsidan ner på en bakpappersklädd plåt eller i en smord ugnsform.
- Dela och pressa över saften från citronen. Ringla över lite olja och salta och peppra.
- Baka i mitten av ugnen 20-25 minuter.
- Servera med sparrissalsan på toppen.
Lax innehåller höga halter av omega 3-fettsyror som behövs för hjärnans funktion och för hjärt-kärlsystemet. Lax är också en viktig D-vitaminkälla.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept