Lax med sparrissalsa

Lax med sparrissalsa och citroner på en plåt.

Somrig lax som passar utmärkt med en god potatissallad.

4 st
45 min

Ingredienser

  • 700 g färsk laxfilé, urbenad men med skinnet kvar
  • saften från citronen till sparrissalsan
  • salt och nymald svartpeppar efter smak

Sparrissalsa

  • 250 g färsk grön sparris
  • 1 ekologisk citron, rivet skal
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk grovriven parmesan
  • 1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Börja med sparrissalsan. Skär sparrisen i drygt centimeterstora bitar. Släng den nedersta torra biten.
  3. Sjud sparrisbitarna 1-2 minuter i lättsaltat vatten och spola av dem med iskallt vatten genom en sil. Låt sparrisbitarna rinna av och lägg dem sedan i en stor skål.
  4. Tillsätt det rivna skalet av citronen, oljan och vänd i parmesanen. Salta och peppra.
  5. Lägg laxen med skinnsidan ner på en bakpappersklädd plåt eller i en smord ugnsform.
  6. Dela och pressa över saften från citronen. Ringla över lite olja och salta och peppra.
  7. Baka i mitten av ugnen 20-25 minuter.
  8. Servera med sparrissalsan på toppen.

Lax innehåller höga halter av omega 3-fettsyror som behövs för hjärnans funktion och för hjärt-kärlsystemet. Lax är också en viktig D-vitaminkälla.

Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept