Lax med sparrissalsa

Lax med sparrissalsa och citroner på en plåt.

Somrig lax som passar utmärkt med en god potatissallad.

4 st
45 min

Ingredienser

  • 700 g färsk laxfilé, urbenad men med skinnet kvar
  • saften från citronen till sparrissalsan
  • salt och nymald svartpeppar efter smak

Sparrissalsa

  • 250 g färsk grön sparris
  • 1 ekologisk citron, rivet skal
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk grovriven parmesan
  • 1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Börja med sparrissalsan. Skär sparrisen i drygt centimeterstora bitar. Släng den nedersta torra biten.
  3. Sjud sparrisbitarna 1-2 minuter i lättsaltat vatten och spola av dem med iskallt vatten genom en sil. Låt sparrisbitarna rinna av och lägg dem sedan i en stor skål.
  4. Tillsätt det rivna skalet av citronen, oljan och vänd i parmesanen. Salta och peppra.
  5. Lägg laxen med skinnsidan ner på en bakpappersklädd plåt eller i en smord ugnsform.
  6. Dela och pressa över saften från citronen. Ringla över lite olja och salta och peppra.
  7. Baka i mitten av ugnen 20-25 minuter.
  8. Servera med sparrissalsan på toppen.

Lax innehåller höga halter av omega 3-fettsyror som behövs för hjärnans funktion och för hjärt-kärlsystemet. Lax är också en viktig D-vitaminkälla.

Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär.

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza gjord på knäckebröd, med fikon och valnötter bland annat.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept