Lax med pekannötstäcke
Knaprigt täcke med nötig smak är perfekt till lax. Du kan även använda valnötter om du inte får tag på pekannötter.
Ingredienser
- 700-800 g färsk urbenad laxfilé med skinn, gärna mittbit
- 100 g pekannötter, grovhackade
- 3 msk majonnäs, hemgjord eller färdigköpt amerikansk typ
- 1 dl finriven parmesanost
- 1/2 tsk salt och nymald svartpeppar
- olivolja till formen
Till servering
- gröna grönsaker och grönsallad
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda nötterna med majonnäs och parmesan. Salta och peppra fisken och lägg den med skinnsidan ner i en lätt oljad ugnsform.
- Bred nöttäcket över laxen och baka i mitten av ugnen cirka 25 minuter.
- Höj värmen till 225 grader och låt nöttäcket få lite färg någon minut om det inte redan fått det.
- Servera med mycket tillagade grönsaker och grönsallad.
Lax innehåller höga halter av omega 3-fettsyror som behövs för hjärnans funktion och för hjärt-kärlsystemet. Lax är också en viktig D-vitaminkälla.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept