Kycklingköttbullar i vita bönor

Underbar familjerätt som man står sig på länge. Här är köttfärsen utbytt till kycklingfärs.
4 st
90 min
Ingredienser
- 500 g kycklingfärs
- 6 msk ströbröd
- 1 dl mellanmjölk
- 1 äggula
- 1 gul lök, finhackad
- 2 tsk torkad timjan
- 1/2 tsk salt
- 2 krm nymald svartpeppar
- Raps- eller olivolja till stekning
Vita bönor i tomatsås
- 1 gul lök, hackad
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 2 förpackningar á 400 gr finkrossade tomater
- 1 burk kokta stora vita bönor (400 g), sköljda
- 1 stor ekologisk citron, finrivet skal
- 1 påse á 65 g babyspenat
- 1/2 tsk salt
- Nymald svartpeppar
Till servering
- 1 msk finriven parmesan
- Grönsallad
Gör så här
- Rör samman ströbröd, potatismjöl och mjölk i en bunke och låt det svälla cirka 5 minuter.
- Rör i äggulan.
- Tillsätt lök, timjan, salt och peppar.
- Lägg i färsen och blanda väl. Ställ i kylen cirka ½ timme.
- Ta fram en liten skål med kallt vatten som du doppar händerna i. Ta även fram en sköljd skärbräda att lägga köttbullarna på när du rullat dem.
- Doppa händerna i vattnet och rulla köttbullar och lägg dem på skärbrädan allt efter som.
- Stek dem runt om i olja i en stekpanna tills de blir gyllene och genomstekta. Lägg upp på ett fat och låt vila medan du gör bönorna.
- Vita bönor i tomatsås: Stek lök och vitlök försiktigt i lite olja i en gryta eller djup panna.
- Häll i tomaterna och bönorna och tillsätt citronskal.
- Låt det sjuda utan lock cirka 5 minuter.
- Smaka av med lite salt och peppar.
- Vänd i spenatbladen och låt de mjukna.
- Toppa med kycklingbullarna och låt allt bli varmt.
- Servera med lite parmesanost på toppen och en grönsallad till.

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåt
Recept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept