Kryddtekokta päron och sharonfrukt

Kokta päron och sharonfrukt i en kastrull.

Det finns många exotiska frukter som passar bra med andra frukter, till exempel päron. Att koka dem i en lag med te och varma kryddor blir en lätt dessert som är god med en klick vaniljyoghurt eller glass.

4 st
40 min

Ingredienser

  • 2 stora, ej övermogna päron, skalade
  • 1 l vatten + 3 tepåsar av chaite
  • 2 dl strösocker
  • 2 kanelstänger
  • 1 tsk kardemummafrön
  • 2 sharonfrukter, i klyftor

Till servering

  • 2 dl yoghurt
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 msk honung
  • Alternativt en liten klick vaniljglass

Gör så här

  1. Dela päronen på längden.
  2. Skär bort kärnhusen med en liten kniv.
  3. Koka upp vatten, tepåsar, socker och kryddor. Koka till en simmig lag 5 minuter i en kastrull som inte ska vara för stor, lagen ska täcka frukten.
  4. Lägg i päronen och sharonfrukten i lagen och låt sjuda under lock cirka 10-15 minuter beroende på mognad på frukten.
  5. Låt frukten kallna i lagen. Ta upp tepåsarna innan servering.
  6. Blanda yoghurt med vaniljpulver och honung och servera till eller bjud en liten klick vaniljglass till.

Päron innehåller massor av vitaminer och antioxidanter. Päronets socker är paketerat tillsammans med gelbildande fibrer som hindrar blodsockret att stiga kraftigt.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept