Köttfärsbiffar fyllda med feta och oliver med potatisstomp

Köttfärsbiffar på tallrikar.

De flesta gillar köttfärsbiffar. Klassisk husmanskost som är gott och enkelt att göra. De här har en twist av Medelhav.

6 st
50 min

Ingredienser

  • 500 g nötfärs, 5%
  • 3 msk gryn (havregryn, grynblandning etc)
  • 1 ½ dl lättmjölk
  • 1 ägg
  • 1 gul lök, skalad och riven
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk nymald svartpeppar
  • oliv- eller rapsolja till stekning
  • 150 g mager fetaost
  • 1 dl oliver, hackade

Potatisstomp

  • 600 g mjölig potatis, skalad och tärnad
  • 100 g cream cheese light
  • ½ dl lättmjölk
  • 1 knippe gräslök, finhackad
  • 2 krm salt och nymald svartpeppar efter smak

Till servering

  • gröna grönsaker, t ex råstekt brysselkål, broccoli
  • körsbärstomater, delade eller skivade

Gör så här

  1. Gör stompen genom att koka potatistärningarna i vatten i en kastrull tills de är mjuka.
  2. Häll av vattnet och mosa dem direkt i kastrullen med en potatiskross eller trägaffel tillsammans med cream cheese och mjölk så det blir grovt.
  3. Rör i gräslöken och smaka av med salt och peppar.
  4. Under tiden potatisen kokar: Blanda gryn och mjölk i en bunke och låt det stå och svälla i 15 minuter.
  5. Blanda i ägg, riven lök och färs samt salt och peppar. Arbeta inte färsen för hårt.
  6. Forma bollar och tryck in lite feta och olivhack i varje.
  7. Forma till bollarna och platta sedan ut dem till biffar.
  8. Stek på medelvärme i olja i en stekpanna cirka 2-3 minuter på var sida.
  9. Servera biffarna med potatisstomp. Bjud gröna grönsaker och tomater till.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept