Kokt kolja med räk- och ägghack samt varm spenatsallad

Fisk bör vi äta mer av och det är så enkelt att laga. Tänk på varsam tillagning då det går så fort för den att bli klar. Kolja är en god och prisvärd vitfisk. Här i en uppdaterad husmanskosträtt.
Ingredienser
- 600 g färsk kolja, i fyra portionsbitar
- 7 dl fiskbuljong
- 200 g skalade räkor i lag
- 3 hårdkokta ägg, skalade och hackade
- 1 kruka dill, hackad
Varm spenatsallad
- 200 g babyspenat
- 150 g gröna bönor
- Oliv- eller rapsolja till stekning
- Pressad citron
- Lite Salt och nymald svartpeppar efter smak
Till servering
- 1 dl majonnäs
Gör så här
- Blanda räkor, hackat ägg och dill. Dra några varv med pepparkvarnen.
- Förväll bönorna lätt i kokande vatten i en kastrull, cirka 3 minuter och häll av.
- Stek spenaten mycket hastigt i lite olja och blanda i bönorna. Kläm över lite citronsaft och smaka av med lite salt och rejält med peppar.
- Koka upp buljongen i en stor vid panna.
- Lägg i fisken och sjud på låg värme cirka 3 minuter.
- Ta upp fisken med hålslev och servera med räkblandningen, spenatsalladen och en klick majonnäs.
Spenat
Spenat är rikt på nitrat som påverkar muskelcellernas mitokondrier att producera mer energi. Vi blir fysiskt starkare. Nitrat har även bra effekt på midjemått, blodfetter, blodsocker och blodtryck.

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåt
Recept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept