Kokt kolja med räk- och ägghack samt varm spenatsallad

Kokt kolja med sallad på ett fat.

Fisk bör vi äta mer av och det är så enkelt att laga. Tänk på varsam tillagning då det går så fort för den att bli klar. Kolja är en god och prisvärd vitfisk. Här i en uppdaterad husmanskosträtt.

4 st
25 min

Ingredienser

  • 600 g färsk kolja, i fyra portionsbitar
  • 7 dl fiskbuljong
  • 200 g skalade räkor i lag
  • 3 hårdkokta ägg, skalade och hackade
  • 1 kruka dill, hackad

Varm spenatsallad

  • 200 g babyspenat
  • 150 g gröna bönor
  • Oliv- eller rapsolja till stekning
  • Pressad citron
  • Salt och nymald svartpeppar efter smak

Till servering

  • 1 dl majonnäs

Gör så här

  1. Blanda räkor, hackat ägg och dill. Dra några varv med pepparkvarnen.
  2. Förväll bönorna lätt i kokande vatten i en kastrull, cirka 3 minuter och häll av.
  3. Stek spenaten mycket hastigt i lite olja och blanda i bönorna. Kläm över lite citronsaft och smaka av med lite salt och rejält med peppar.
  4. Koka upp buljongen i en stor vid panna.
  5. Lägg i fisken och sjud på låg värme cirka 3 minuter.
  6. Ta upp fisken med hålslev och servera med räkblandningen, spenatsalladen och en klick majonnäs.

Spenat

Spenat är rikt på nitrat som påverkar muskelcellernas mitokondrier att producera mer energi. Vi blir fysiskt starkare. Nitrat har även bra effekt på midjemått, blodfetter, blodsocker och blodtryck.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept