Kikärtssoppa med indiska smaker
Värmande soppa som har mycket smak, är mättande och är lätt att göra. Dessutom är den vegetarisk för den som väljer det.
Ingredienser
- 2 förp kikärtor (à 380 g), sköljda och avrunna
- ½ gul lök, skalad och hackad
- 2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
- ½ dl olivolja
- 1 tsk gurkmeja
- 2 tsk garam masala
- 7 dl grönsaksbuljong
- 1 skiva surdegsbröd av levaintyp, gärna lite torrt
- 2 tsk flytande honung
- salt och nymald svartpeppa
Till servering
- 200 g svartkål eller grönkål
- 1 dl grovriven parmesan
- god olivolja
Gör så här
- Fräs lök och vitlök i oljan tillsammans med kryddorna i en stor gryta utan att det får färg.
- Mixa en förpackning av kikärtorna till en kräm och späd med lite vatten om det blir torrt.
- Tillsätt det samt de resterande hela kikärtorna till grytan och häll på buljongen. Blanda väl och låt det sjuda cirka 5 minuter.
- Smula i brödet smått och vispa så det löser sig. Smaka av med honung, salt och peppar.
- Sätt ugnen på 200°.
- Repa bort stjälken från svartkålen och massera bladen med lite olivolja.
- Bred ut dem på en bakpappersklädd plåt och rosta i mitten av ugnen ca 10 minuter.
- Servera soppan med svartkålschips, parmesan och god olivolja.
Grönkål innehåller mängder av hälsosamma ingredienser. Rik på kalcium, antioxidanter, alfalinolensyra (en sorts omega 3-fettsyra) C-vitamin och järn.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept