Kikärtssoppa med indiska smaker

Kikärtsoppa i en skål.

Värmande soppa som har mycket smak, är mättande och är lätt att göra. Dessutom är den vegetarisk för den som väljer det.

4 st
40 min

Ingredienser

  • 2 förp kikärtor (à 380 g), sköljda och avrunna
  • ½ gul lök, skalad och hackad
  • 2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
  • ½ dl olivolja
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 tsk garam masala
  • 7 dl grönsaksbuljong
  • 1 skiva surdegsbröd av levaintyp, gärna lite torrt
  • 2 tsk flytande honung
  • salt och nymald svartpeppa

Till servering

  • 200 g svartkål eller grönkål
  • 1 dl grovriven parmesan
  • god olivolja

Gör så här

  1. Fräs lök och vitlök i oljan tillsammans med kryddorna i en stor gryta utan att det får färg.
  2. Mixa en förpackning av kikärtorna till en kräm och späd med lite vatten om det blir torrt.
  3. Tillsätt det samt de resterande hela kikärtorna till grytan och häll på buljongen. Blanda väl och låt det sjuda cirka 5 minuter.
  4. Smula i brödet smått och vispa så det löser sig. Smaka av med honung, salt och peppar.
  5. Sätt ugnen på 200°.
  6. Repa bort stjälken från svartkålen och massera bladen med lite olivolja.
  7. Bred ut dem på en bakpappersklädd plåt och rosta i mitten av ugnen ca 10 minuter.
  8. Servera soppan med svartkålschips, parmesan och god olivolja.

Grönkål innehåller mängder av hälsosamma ingredienser. Rik på kalcium, antioxidanter, alfalinolensyra (en sorts omega 3-fettsyra) C-vitamin och järn.

Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept