Kikärtsgryta med ris och avokado-salladslökstopping

Kikärtsgryta med ris och avokado-salladslökstopping

Snabb vardagsräddare med mycket smak och mättnad.

4 st
30 min

Ingredienser

  • 300 g vegetabilisk färs
  • 1 gul lök, skalad och hackad
  • 2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
  • 1 paprika, urkärnad och smått hackad
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk malen koriander
  • 1 krm malen chilipeppar eller chiliflakes
  • 2 förp (à 400 g) finkrossade tomater
  • 1 förp (400 g) kikärtor eller blandade bönor, sköljda och avrunna
  • ev lite vatten till spädning
  • oliv- eller rapsolja till stekning
  • 1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
  • ev färsk koriander
  • 2 avokado, skalade, urkärnade och skivade
  • 2 salladslökar, skivade

Till servering

  • kokt fullkornsris
  • gröna grönsaker, t ex gröna bönor

Gör så här

  1. Hetta upp lite olja i en stor gryta och fräs lök och vitlök samt paprika utan att det tar färg.
  2. Lägg i färsen och blanda om och låt den fräsa med cirka 5 minuter.
  3. Tillsätt tomatpuré och rör om tillsammans med kryddorna. Låt det fräsa ihop någon minut innan du häller i tomaterna och kikärtorna.
  4. Låt det sjuda 5 minuter och smaka av med salt och peppar. Servera med koriander på toppen om du vill.
  5. Bjud avokado och salladslök att toppa med samt kokt fullkornsris och lättkokta gröna bönor som tillbehör.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept