Kikärtsgryta med ris och avokado-salladslökstopping
Snabb vardagsräddare med mycket smak och mättnad.
4 st
30 min
Ingredienser
- 300 g vegetabilisk färs
- 1 gul lök, skalad och hackad
- 2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
- 1 paprika, urkärnad och smått hackad
- 2 msk tomatpuré
- 2 tsk malen spiskummin
- 2 tsk malen koriander
- 1 krm malen chilipeppar eller chiliflakes
- 2 förp (à 400 g) finkrossade tomater
- 1 förp (400 g) kikärtor eller blandade bönor, sköljda och avrunna
- ev lite vatten till spädning
- oliv- eller rapsolja till stekning
- 1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
- ev färsk koriander
- 2 avokado, skalade, urkärnade och skivade
- 2 salladslökar, skivade
Till servering
- kokt fullkornsris
- gröna grönsaker, t ex gröna bönor
Gör så här
- Hetta upp lite olja i en stor gryta och fräs lök och vitlök samt paprika utan att det tar färg.
- Lägg i färsen och blanda om och låt den fräsa med cirka 5 minuter.
- Tillsätt tomatpuré och rör om tillsammans med kryddorna. Låt det fräsa ihop någon minut innan du häller i tomaterna och kikärtorna.
- Låt det sjuda 5 minuter och smaka av med salt och peppar. Servera med koriander på toppen om du vill.
- Bjud avokado och salladslök att toppa med samt kokt fullkornsris och lättkokta gröna bönor som tillbehör.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept