Kålrotslåda

Kålrotslåda

Härligt grönsakstillbehör som passar utmärkt till lite julskinka. Bjud gärna en sallad på grönkål till.

6 st
60 min

Ingredienser

  • 1 kg kålrot, skalad och grovt tärnad
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 1 dl rapsolja
  • 1 förpackning 2 ½ dl havrebaserad ”gräddprodukt”
  • 2 msk sirap
  • 2 ägg
  • 1 msk färsk riven ingefära, alt 3 tsk malen
  • 3 msk panko eller ströbröd
  • 1 tsk salt och ½ tsk nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka den tärnade kålen mjuk i buljongen och häll av genom ett durkslag.
  3. Lägg tillbaka kålroten i kastrullen och mosa den grovt med en potatisstöt.
  4. Blanda i resten av ingredienserna utom pankon och blanda väl.
  5. Häll smeten i en smord ugnsform och toppa med panko.
  6. Grädda i mitten av ugnen cirka 20-25 minuter tills det får lite färg.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär.

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza gjord på knäckebröd, med fikon och valnötter bland annat.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept