Kalops på älg

Kalops i en form.

I jakttider ska man passa på att njuta av det fina viltköttet. Du kan givetvis byta ut det mot nötkött i den här goda kalopsen. Servera gärna med massor av rårivna rotfrukter.

4 st
90 min

Ingredienser

  • 1 kg framdelskött av älg
  • ½ dl fullkornsvetemjöl
  • 2 gula lökar, skalade och skurna i klyftor
  • 4 stora morötter, skalade och skurna i grova skivor
  • 1 l vatten + 2 msk koncentrerad oxfond
  • 3 lagerblad
  • 10 kryddpepparkorn, grovmortlade
  • oliv- eller rapsolja till stekning
  • 1 tsk salt och nymald svartpeppar
  • ev lite majsstärkelse till redning

Till servering

  • kokt potatis
  • inlagda rödbetor
  • rivna rotfrukter, t ex morötter och kålrot

Gör så här

  1. Putsa och skär köttet i små bitar och pudra dem med mjöl.
  2. Hetta upp lite olja i en stor panna och bryn köttet, löken och morötterna lätt i omgångar. Lägg över i en stor gryta.
  3. Tillsätt vatten och fond. Lägg i lagerblad och kryddpepparkorn.
  4. Låt det sjuda cirka 1 timme utan lock tills köttet är mört.
  5. Smaka av med salt och peppar. Om såsen blir för tunn kan den redas med lite majsstärkelse.
  6. Servera kalopsen med kokt potatis, inlagda rödbetor och rivna rotfrukter.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept