Japansk kålpannkaka – okonomiyaki
Underbar ”pannkaks-omelett” fullspäckad med nyttig kål och morötter och toppad med ännu mer grönsaker. Den spännande såsen lyfter rätten ännu ett uns. Den här exotiska rätten är lättare än vad man tror att göra. Prova, du kommer att älska den!
Ingredienser
- 5 ägg
- 2 dl fullkornsvetemjöl
- 1 dl vatten
- 100 g vitkål, finstrimlad
- 1 stor morot, skalad och grovriven
- 1 tsk malen ingefära
- ½ tsk salt
- rapsolja till stekning
Okonomiyaki-sås
- ½ dl majonnäs
- 2 msk worcestershiresås
- 2 msk ketchup
- 1 tsk japansk soja
- 1 tsk malen ingefära
Till servering
- 60 g babyspenat
- 1 morot, skalad och hyvlad på längden
- 2 salladslökar, skivade
- ½ kruka koriander
- 1 lime, klyftad
- gärna lite srirachasås eller annan hot sauce
Gör så här
- Vispa ihop ägg, mjöl och vatten i en bunke.
- Tillsätt det rivna samt ingefära och salt.
- Hetta upp lite olja i medelstor stekpanna och häll i smeten
- Stek pannkakan cirka 6 minuter på medelvärme, vänd den upp och ner på en tallrik eller ett stort lock och låt den glida ner i pannan igen med den stekta sidan upp.
- Stek ytterligare 5 minuter. Dra åt sidan.
- Vispa ihop ingredienserna till såsen och pensla lite på pannkakan och servera resten till.
- Toppa med hälften av spenaten, morot, salladslök och koriander. Bjud resten av spenaten, limeklyftor och srirachasås till.
Tips! Det är gott med lite finskuren chili till.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept