Ingefärslax med pumpapuré
Härlig helgmat som är lättlagad, god och hälsosam.
4 st
120 min
Ingredienser
- 600-700 g laxfilé i hel bit
- 2 msk riven ingefära
- 2 vitlöksklyftor, skalade och rivna
- 1-2 nypor chiliflakes (kan uteslutas)
- 3 msk naturella cashewnötter, grovhackade
- 2 + 1 msk rapsolja
- 1 stånd broccoli, i buketter, stammen skivad
- 150 g gröna bönor, frysta eller färska om säsong
- 1 tsk salt och svartpeppar efter smak
Pumpapuré
- 1 kg butternut squash-pumpa
- 1 msk olivolja
- ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Lägg laxsidan med skinnsidan ner i en stor ugnssäker smord form eller plåt. Salta och peppra laxen.
- Blanda riven ingefära, vitlök, chiliflakes och hackade cashewnötter med 2 msk av oljan och fördela det på laxen.
- Lägg broccoli och bönor runtom laxen och ringla på resten av oljan på grönsakerna.
- Baka laxen i mitten av ugnen cirka 20 minuter.
- Dela pumpan på längden och ta bort kärnorna med en sked.
- Skala pumpan med en grönsaksskalare och skär köttet i stora kuber.
- Koka dem i vatten i en kastrull cirka 10 minuter tills de är helt mjuka.
- Häll av vattnet och mixa pumpabitarna tillsammans med olivoljan till en puré.
- Smaka av med salt och peppar.
- Servera laxen med pumpapuré, snabbstekt broccoli och gröna bönor.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept