Ingefärslax med pumpapuré

Lax i en form och pumpapuré i en skål.

Härlig helgmat som är lättlagad, god och hälsosam.

4 st
120 min

Ingredienser

  • 600-700 g laxfilé i hel bit
  • 2 msk riven ingefära
  • 2 vitlöksklyftor, skalade och rivna
  • 1-2 nypor chiliflakes (kan uteslutas)
  • 3 msk naturella cashewnötter, grovhackade
  • 2 + 1 msk rapsolja
  • 1 stånd broccoli, i buketter, stammen skivad
  • 150 g gröna bönor, frysta eller färska om säsong
  • 1 tsk salt och svartpeppar efter smak

Pumpapuré

  • 1 kg butternut squash-pumpa
  • 1 msk olivolja
  • ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg laxsidan med skinnsidan ner i en stor ugnssäker smord form eller plåt. Salta och peppra laxen.
  3. Blanda riven ingefära, vitlök, chiliflakes och hackade cashewnötter med 2 msk av oljan och fördela det på laxen.
  4. Lägg broccoli och bönor runtom laxen och ringla på resten av oljan på grönsakerna.
  5. Baka laxen i mitten av ugnen cirka 20 minuter.
  6. Dela pumpan på längden och ta bort kärnorna med en sked.
  7. Skala pumpan med en grönsaksskalare och skär köttet i stora kuber.
  8. Koka dem i vatten i en kastrull cirka 10 minuter tills de är helt mjuka.
  9. Häll av vattnet och mixa pumpabitarna tillsammans med olivoljan till en puré.
  10. Smaka av med salt och peppar.
  11. Servera laxen med pumpapuré, snabbstekt broccoli och gröna bönor.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept