Havrescones med snabbrörda bär

Havrescones på en tallrik.

Baka havrescones! Goda till te, som mellanmål, frukost eller fika. Passa på att råröra en liten sats bär när det är säsong och du får en ljuvlig snabbsylt.

4 st
30 min

Ingredienser

  • 2 ½ dl havregryn
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • ½ dl rapsolja
  • 1 ½ dl kesella (10%)
  • mjölk till pensling
  • havregryn till dekoration

Till servering

  • 100 g färskost, gärna mager
  • 250 g färska eller frysta blandade blåbär och hallon, halvtinade
  • ½ dl strösocker

Gör så här

  1. Rör ihop de halvtinade bären med sockret och låt det stå medan du gör sconesen.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en skål och blanda i oljan.
  4. Nyp ihop till en smulig deg med rena händer.
  5. Tillsätt kesellan och arbeta ihop till en deg.
  6. Dela degen i 8 bitar och rulla till bollar. Platta till dem lite och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Pensla med lite mjölk och strö på lite havregryn.
  8. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills de får fin färg.
  9. Låt svalna lite innan du skär dem mitt itu och äter med lite mager färskost och snabbrörda bär.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept