Gulaschsoppa
Lite mindre kött än brukligt och mer rotfrukter är det i den här smakrika soppan som värmer gott i vinter.
4 st
90 min
Ingredienser
- 350 g nötbringa eller annat grytkött, i små bitar
- 2 gula lökar, skalade och grovhackade
- 2 vitlöksklyftor, skalad och hackad
- 1 kålrot, skalad och i små bitar (1 medelstor)
- 250 g morötter, skalade och i små bitar (3 medelstora)
- 2 msk olivolja
- 3 msk tomatpuré
- 1 msk hela spiskumminfrön
- 1 tsk paprikapulver eller ännu hellre rökt paprikapulver, s k ”smoked paprika”, finns i välsorterad butik
- ca 1 l vatten + 2 msk konc kalvfond
- rivet skal från 1 citron, ekologisk
- 1/2 tsk lite salt och nymald svartpeppar efter smak
Till servering
- 1 dl turkisk yoghurt
- grovt bröd
Gör så här
- Fräs löken och vitlöken i olja i en stekpanna utan att den tar färg och lägg över i en stor gryta.
- Fortsätt med rotfrukterna och lägg åt sidan (de ska tillsättas senare).
- Fräs köttet i pannan tills det blir lite brynt.
- Lägg köttet i grytan och tillsätt tomatpurén. Sätt grytan på värmen och fräs lök och kött ytterligare ett par minuter med tomatpurén.
- Mortla spiskumminfröna lätt och tillsätt det tillsammans med paprikapulvret.
- Häll på vattnet och fonden. Låt grytan sjuda sakta under lock cirka 30 minuter.
- Tillsätt rotfrukterna och sjud ytterligare 10 minuter.
- Tillsätt citronskal och smaka av med salt och peppar. Servera med en liten klick yoghurt och ett gott grovt bröd.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept