Grytbröd

Bröd på en skärbräda.

Baka bröd i gryta är toppen och både gott och enkelt. Degen ska jäsas över natten. Gott både till frukost och som tillbehör till exempelvis soppa, sallad eller gryta.

4 st
170 min

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 1 krm jäst
  • 2 tsk salt
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 7 dl vetemjöl
  • olivolja till grytan

Gör så här

  1. Häll vattnet i en bunke.
  2. Tillsätt jästen och rör om så att jästen löser sig.
  3. Tillsätt salt och mjöl.
  4. Rör samman degen under någon minut, du behöver inte knåda, se bara till att allt mjöl blir fuktigt och blött.
  5. Täck bunken med plastfolie och låt sedan degen stå i rumstemperatur cirka 12 timmar (gärna över natten).
  6. Efter 12 timmar häller du ut degen på mjölat bakbord. Vik ihop degen (som är lös) från sida till sida.
  7. Diska ur bunken och olja den. Lägg degen i bunken, täck med plastfilm och låt degen vila 2 timmar i rumstemperatur.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Ställ in en gjutjärnsgryta med lock (ca 2 liter) i ugnen så att den är varm när degen ska i.
  10. När degen vilat klart ta ut grytan ur ugnen (obs! bränn dig inte), strö lite mjöl i botten och stjälp i degen i grytan. Sätt in grytan i ugnen med locket på.
  11. Efter 30 minuter tar du av locket (obs, använd grytlapp) och låter brödet bakas i ytterligare 25 minuter.
  12. Ta ut grytan, lägg upp brödet på galler och låt det svalna.

Tips! Jättegott att rosta brödet när det gått ett par dagar.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept