Grytbröd
![Bröd på en skärbräda.](https://images.ctfassets.net/e8gvzq1fwq00/5H1NUp3S3lDvVU5ZrHUl4F/ec23594c01273740b1162758f0f497fd/Recept_-_Grytbr__d_-_Desktop.jpg?w=820&h=820&fl=progressive&q=90&fm=jpg)
Baka bröd i gryta är toppen och både gott och enkelt. Degen ska jäsas över natten. Gott både till frukost och som tillbehör till exempelvis soppa, sallad eller gryta.
Ingredienser
- 5 dl vatten
- 1 krm jäst
- 2 tsk salt
- 3 dl grahamsmjöl
- 7 dl vetemjöl
- olivolja till grytan
Gör så här
- Häll vattnet i en bunke.
- Tillsätt jästen och rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt salt och mjöl.
- Rör samman degen under någon minut, du behöver inte knåda, se bara till att allt mjöl blir fuktigt och blött.
- Täck bunken med plastfolie och låt sedan degen stå i rumstemperatur cirka 12 timmar (gärna över natten).
- Efter 12 timmar häller du ut degen på mjölat bakbord. Vik ihop degen (som är lös) från sida till sida.
- Diska ur bunken och olja den. Lägg degen i bunken, täck med plastfilm och låt degen vila 2 timmar i rumstemperatur.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Ställ in en gjutjärnsgryta med lock (ca 2 liter) i ugnen så att den är varm när degen ska i.
- När degen vilat klart ta ut grytan ur ugnen (obs! bränn dig inte), strö lite mjöl i botten och stjälp i degen i grytan. Sätt in grytan i ugnen med locket på.
- Efter 30 minuter tar du av locket (obs, använd grytlapp) och låter brödet bakas i ytterligare 25 minuter.
- Ta ut grytan, lägg upp brödet på galler och låt det svalna.
Tips! Jättegott att rosta brödet när det gått ett par dagar.
![Nyttig pizza - recept på hälsosam mat](https://images.ctfassets.net/e8gvzq1fwq00/7i8bAWvKcKN14zJx1YEGSA/9847f477c50300b2944f723ac3dd8fd1/Nyttig_pizza_860x573.png?w=860&h=573&q=90&fm=png)
Recept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept![Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär](https://images.ctfassets.net/e8gvzq1fwq00/3TKErHPTdNly0WgEd5F1vG/f44c552bc7b0fa8ffda2da7a8485a8a4/sundkurs_860x573.png?w=860&h=573&q=90&fm=png)
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåt