Ingredienser
- 5 dl vatten
- 1 krm jäst
- 2 tsk salt
- 3 dl grahamsmjöl
- 7 dl vetemjöl
- olivolja till grytan
Gör så här
- Häll vattnet i en bunke.
- Tillsätt jästen och rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt salt och mjöl.
- Rör samman degen under någon minut, du behöver inte knåda, se bara till att allt mjöl blir fuktigt och blött.
- Täck bunken med plastfolie och låt sedan degen stå i rumstemperatur cirka 12 timmar (gärna över natten).
- Efter 12 timmar häller du ut degen på mjölat bakbord. Vik ihop degen (som är lös) från sida till sida.
- Diska ur bunken och olja den. Lägg degen i bunken, täck med plastfilm och låt degen vila 2 timmar i rumstemperatur.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Ställ in en gjutjärnsgryta med lock (ca 2 liter) i ugnen så att den är varm när degen ska i.
- När degen vilat klart ta ut grytan ur ugnen (obs! bränn dig inte), strö lite mjöl i botten och stjälp i degen i grytan. Sätt in grytan i ugnen med locket på.
- Efter 30 minuter tar du av locket (obs, använd grytlapp) och låter brödet bakas i ytterligare 25 minuter.
- Ta ut grytan, lägg upp brödet på galler och låt det svalna.
Tips! Jättegott att rosta brödet när det gått ett par dagar.