Gröt med banan och jordnötssmör
Mättande gröt som även kan ätas som lättlunch. Gott och hälsosamt att blanda upp de klassiska havregrynen med råggryn.
Ingredienser
- 2 dl havregryn, gärna fiberhavregryn
- 2 dl råggryn
- 8 dl vatten
- 1 tsk kardemummafrön, lätt mortlade
- ½ tsk salt
- 2 bananer, skalade och skivade
- 2 msk osötat jordnötssmör av bra kvalitet
- 2 dl blåbär
Till servering
- mini- eller lättmjölk alt växtbaserat alternativ
Gör så här
- Blanda gryn, vatten, kardemumma och salt i en kastrull.
- Lägg i bananskivorna och låt det sjuda cirka 5-6 minuter på låg värme under omrörning.
- Servera med en klick jordnötssmör och mycket blåbär samt ditt val av mjölk eller växtbaserat alternativ.
Råg är mer fiberrikt än vete, har lågt glykemiskt index, ger lång mättnad och innehåller mycket vitaminer och mineraler.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept