Grönkålssoppa med vita bönor och smakrik korv
En riktigt mättande soppa. Perfekt nu i grönkålstider. Korven går att byta ut mot vegetariskt alternativ.
4 st
40 min
Ingredienser
- 1 liten gul lök, skalad och hackad
- 3 vitlöksklyftor, skalade och hackade
- 1 röd chili, finhackad
- 2 msk olivolja
- 1 dl vitt vin
- 160 g (ca 2 liter) strimlad färsk grönkål
- 8 dl kycklingbuljong
- 1 burk vita bönor (380 g), sköljda
- 1 tsk rivet citronskal (ekologisk)
- 1 krm nymald svartpeppar efter smak
Tillbehör
- 2 smakrika korvar med ca hälften grönsaker
- 4 msk färskriven parmesanost
- ev. lite olikolja
Gör så här
- Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs lökhacket samt chilin lätt utan att det tar färg.
- Häll i vinet och låt det koka ett par minuter på hög värme utan lock.
- Tillsätt grönkålen och rör om. Låt den fräsa med ett par minuter.
- Häll i buljongen och låt det sjuda utan lock i 10 minuter.
- Tillsätt hälften av bönorna och mixa soppan slät. Smaksätt med salt, peppar och rivet citronskal.
- Lägg i resten av bönorna och hetta upp. Skär korven i sneda skivor och stek dem sakta på svag värme i sitt eget fett i en stekpanna.
- Servera soppan med korvskivor och riven parmesan. Droppa gärna i lite god olivolja.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept