Grönkålssoppa med vita bönor och smakrik korv

Grönkålssoppa i en skål.

En riktigt mättande soppa. Perfekt nu i grönkålstider. Korven går att byta ut mot vegetariskt alternativ.

4 st
40 min

Ingredienser

  • 1 liten gul lök, skalad och hackad
  • 3 vitlöksklyftor, skalade och hackade
  • 1 röd chili, finhackad
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl vitt vin
  • 160 g (ca 2 liter) strimlad färsk grönkål
  • 8 dl kycklingbuljong
  • 1 burk vita bönor (380 g), sköljda
  • 1 tsk rivet citronskal (ekologisk)
  • 1 krm nymald svartpeppar efter smak

Tillbehör

  • 2 smakrika korvar med ca hälften grönsaker
  • 4 msk färskriven parmesanost
  • ev. lite olikolja

Gör så här

  1. Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs lökhacket samt chilin lätt utan att det tar färg.
  2. Häll i vinet och låt det koka ett par minuter på hög värme utan lock.
  3. Tillsätt grönkålen och rör om. Låt den fräsa med ett par minuter.
  4. Häll i buljongen och låt det sjuda utan lock i 10 minuter.
  5. Tillsätt hälften av bönorna och mixa soppan slät. Smaksätt med salt, peppar och rivet citronskal.
  6. Lägg i resten av bönorna och hetta upp. Skär korven i sneda skivor och stek dem sakta på svag värme i sitt eget fett i en stekpanna.
  7. Servera soppan med korvskivor och riven parmesan. Droppa gärna i lite god olivolja.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär.

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza gjord på knäckebröd, med fikon och valnötter bland annat.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept