Grön vårsoppa med persiljeolja och krutonger
En vårgrön soppa att bli glad över. Om du vill kan du servera den med lite strimlad rökt lax på toppen eller en ägghalva. Passar även bra som förrätt.
4 st
30 min
Ingredienser
- 1 liten purjolök, delad på längden, ursköljd och skivad
- 250 g mjölig potatis, skalad och skivad
- oliv- eller rapsolja till stekning
- 8-9 dl grönsaksbuljong
- 2 dl frysta ärtor
- ½ tsk salt
- nymald svartpeppar efter smak
Persiljeolja
- 20 g persilja
- 1 vitlöksklyfta, skalad och grovhackad
- ½ tsk flytande honung
- 1 dl mild olivolja
Brödkrutonger
- 1 tunn skiva grovt surdegsbröd, fint tärnat
- 2 msk olivolja
- 1 liten vitlöksklyfta, skalad och finhackad
- 2 msk hackade valfria örter, till exempel persilja
- 1 krm salt
Gör så här
- Börja med örtoljan så den kan stå och dra till sig medan du gör soppan.
- Lägg persiljan med stjälkar i en matberedare och mixa tillsammans med vitlök, honung och olja.
- Fräs purjon i en skvätt olja i en stor gryta utan att den tar färg.
- Lägg i den skivade potatisen och häll på buljongen och låt det sjuda under lock cirka 15 minuter.
- Lägg i ärtorna och låt det få ett uppkok.
- Mixa slätt och smaka av med salt och peppar.
- Stek brödet i oljan några minuter och lägg i vitlöken sist.
- Salta lätt och strö i örter.
- Servera soppan med örtoljan, lite ärtor och brödkrutonger.
Till servering: 2 dl gröna ärtor, kokta
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept