Ingredienser
- 1 liten purjolök, delad på längden, ursköljd och skivad
- 250 g mjölig potatis, skalad och skivad
- oliv- eller rapsolja till stekning
- 8-9 dl grönsaksbuljong
- 2 dl frysta ärtor
- ½ tsk salt
- nymald svartpeppar efter smak
Persiljeolja
- 20 g persilja
- 1 vitlöksklyfta, skalad och grovhackad
- ½ tsk flytande honung
- 1 dl mild olivolja
Brödkrutonger
- 1 tunn skiva grovt surdegsbröd, fint tärnat
- 2 msk olivolja
- 1 liten vitlöksklyfta, skalad och finhackad
- 2 msk hackade valfria örter, till exempel persilja
- 1 krm salt
Gör så här
- Börja med örtoljan så den kan stå och dra till sig medan du gör soppan.
- Lägg persiljan med stjälkar i en matberedare och mixa tillsammans med vitlök, honung och olja.
- Fräs purjon i en skvätt olja i en stor gryta utan att den tar färg.
- Lägg i den skivade potatisen och häll på buljongen och låt det sjuda under lock cirka 15 minuter.
- Lägg i ärtorna och låt det få ett uppkok.
- Mixa slätt och smaka av med salt och peppar.
- Stek brödet i oljan några minuter och lägg i vitlöken sist.
- Salta lätt och strö i örter.
- Servera soppan med örtoljan, lite ärtor och brödkrutonger.
Till servering: 2 dl gröna ärtor, kokta