Grön pytt med stekt ägg
En helgrön rätt kan vara rejält mättande med mycket grönsaker och bönor samt stekt ägg. Perfekt vegetarisk vardagsmat. Ta de grönsaker du har hemma. Servera med gott bröd till.
4 st
35 min
Ingredienser
- ½ gul eller röd lök, skalad och grovhackad
- 2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
- 1 paprika, delad, urkärnad och hackad
- 150 g champinjoner eller shiitakesvamp, skivade
- 1 liten zucchini (ca 200 g), hackad
- 100 g svart- eller grönkålsblad, mittsträngen borttagen, bladen strimlade (ca 70 g)
- 1 liten förpackning svarta bönor (190 g), sköljda
- oliv- eller rapsolja till stekning
- 1 tsk valfria torkade örtkryddor, t ex timjan, basilika, oregano
- 2 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
Till servering
- 4 ägg
- srirachasås eller annan chilisås
- gott grovt bröd
Gör så här
- Hetta upp lite olja i en stor panna och låt löksorterna och paprikan mjukna utan att blir bränt. Ta upp och lägg åt sidan.
- Tillsätt svampen och zucchinin i pannan och låt det fräsa så att det får lätt färg. Ta upp och lägg åt sidan.
- Stek svart- eller grönkålsbladen i lite olja tills de blir lite krispiga. Blanda i lök- och paprikahacket, svampen och zucchinin samt bönor i den stekta kålen.
- Krydda med örter, salt och peppar.
- Stek äggen i lite olja i en stekpanna och servera till, gärna med lite stark chilisås, till exempel srirachasås. Servera med bröd.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept