Grön ärtsoppa med gräslöksyoghurt
Härlig soppa som kan ätas varm eller kall med en god macka till. Bönorna gör soppan mer mättande. Soppan kan också serveras som förrätt.
Ingredienser
- ½ gul lök, skalad och hackad
- raps- eller olivolja till stekning
- 1 förp frysta små ärtor (ca 250 g)
- 1 förp vita bönor (ca 400 g), avrunna och sköljda
- 6-7 dl grönsaksbuljong
- ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
Gräslöksyoghurt
- 1 dl lätt turkisk yoghurt
- 2 msk hackad gräslök
Till servering
- 100 g sugarsnaps eller sockerärtor, strimlade snett över
- olivolja
- bröd, gärna med mosad avokado och skivade körsbärstomater
Gör så här
- Stek löken i olja utan att den tar färg direkt i en stor gryta.
- Lägg i ärtor och bönor och rör om.
- Häll på buljongen och låt det sjuda 5 minuter.
- Mixa soppan slät.
- Smaka av med salt och peppar.
- Rör ihop yoghurt och gräslök.
- Servera soppan med gräslöksyoghurten, strimlade sugar snaps och gärna lite god olivolja.
- Bjud en god macka till.
Alla baljväxter innehåller höga halter av gelbildande fibrer och ger en mättnadskänsla som varar länge. De har ett lågt glykemiskt index och kan också ha god effekt på blodfetter och blodtryck.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept