Grön ärtsoppa med gräslöksyoghurt

Grön ärtsoppa med gräslöksyoghurt

Härlig soppa som kan ätas varm eller kall med en god macka till. Bönorna gör soppan mer mättande. Soppan kan också serveras som förrätt.

4 st
20 min

Ingredienser

  • ½ gul lök, skalad och hackad
  • raps- eller olivolja till stekning
  • 1 förp frysta små ärtor (ca 250 g)
  • 1 förp vita bönor (ca 400 g), avrunna och sköljda
  • 6-7 dl grönsaksbuljong
  • ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

Gräslöksyoghurt

  • 1 dl lätt turkisk yoghurt
  • 2 msk hackad gräslök

Till servering

  • 100 g sugarsnaps eller sockerärtor, strimlade snett över
  • olivolja
  • bröd, gärna med mosad avokado och skivade körsbärstomater

Gör så här

  1. Stek löken i olja utan att den tar färg direkt i en stor gryta.
  2. Lägg i ärtor och bönor och rör om.
  3. Häll på buljongen och låt det sjuda 5 minuter.
  4. Mixa soppan slät.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Rör ihop yoghurt och gräslök.
  7. Servera soppan med gräslöksyoghurten, strimlade sugar snaps och gärna lite god olivolja.
  8. Bjud en god macka till.

Alla baljväxter innehåller höga halter av gelbildande fibrer och ger en mättnadskänsla som varar länge. De har ett lågt glykemiskt index och kan också ha god effekt på blodfetter och blodtryck.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept