Grillade lammkotletter provencale med ratatouille

En lammkotlett på ett fat.

Grillat lamm är fantastiskt kött! Serveras med en mustig grönsaksröra på medelhavsvis.

4 st
45 min

Ingredienser

  • 8 lammkotletter
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 2 tsk örtkryddor
  • 1 msk olivolja
  • Färsk timjan till dekoration

Ratatouille

  • 2 msk olivolja
  • 1 rödlök, skalad och hackad
  • 3 vitlöksklyftor, skalade och hackade
  • 1 medelstor zucchini, skuren i cm-tjocka skivor
  • 1 medelstor aubergine, i grova tärningar
  • 1 röd paprika, delad, urkärnad och skuren i grova bitar
  • 2 tsk torkad timjan
  • 3 msk tomatpuré
  • 500 g krossade tomater
  • 1 burk (290 g) kalamataoliver
  • 1/2 tsk salt och nymald svartpeppar

Till servering

  • Grovt bröd, t ex olivbaguetter

Gör så här

  1. Krydda kotletterna med salt, peppar och örtkryddor.
  2. Hetta upp oljan i en grillpanna (eller använd utegrill) och grilla kotletterna ett par minuter på varje sida.
  3. Dekorera med färsk timjan.
  4. Gör rataouille. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull och fräs löksorterna utan att det tar färg.
  5. Tillsätt resten av grönsakerna och låt de fräsa med tillsammans med örterna tills de får lite färg.
  6. Rör i tomatpurén och låt den fräsa med ett par minuter.
  7. Häll i tomaterna och låt det puttra ihop utan lock till en tjock sås.
  8. Häll av oliverna och tillsätt dem. Smaka av med salt och peppar.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept