Grillade lammkotletter provencale med ratatouille
Grillat lamm är fantastiskt kött! Serveras med en mustig grönsaksröra på medelhavsvis.
4 st
45 min
Ingredienser
- 8 lammkotletter
- 1/2 tsk salt
- 2 krm nymald svartpeppar
- 2 tsk örtkryddor
- 1 msk olivolja
- Färsk timjan till dekoration
Ratatouille
- 2 msk olivolja
- 1 rödlök, skalad och hackad
- 3 vitlöksklyftor, skalade och hackade
- 1 medelstor zucchini, skuren i cm-tjocka skivor
- 1 medelstor aubergine, i grova tärningar
- 1 röd paprika, delad, urkärnad och skuren i grova bitar
- 2 tsk torkad timjan
- 3 msk tomatpuré
- 500 g krossade tomater
- 1 burk (290 g) kalamataoliver
- 1/2 tsk nymald svartpeppar
Till servering
- Grovt bröd, t ex olivbaguetter
Gör så här
- Krydda kotletterna med salt, peppar och örtkryddor.
- Hetta upp oljan i en grillpanna (eller använd utegrill) och grilla kotletterna ett par minuter på varje sida.
- Dekorera med färsk timjan.
- Gör rataouille. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull och fräs löksorterna utan att det tar färg.
- Tillsätt resten av grönsakerna och låt de fräsa med tillsammans med örterna tills de får lite färg.
- Rör i tomatpurén och låt den fräsa med ett par minuter.
- Häll i tomaterna och låt det puttra ihop utan lock till en tjock sås.
- Häll av oliverna och tillsätt dem. Smaka av med peppar.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept