Grillade betor

Grillade betor

En underbar förrätt med grillat bröd till eller som varmrätt till något grillat grönt, kött, fisk eller fågel. Labneh är en ost som påminner om feta fast krämigare och gjord på yoghurt av get- eller komjölk. Passar perfekt till de söta betorna.

4 st
80 min

Ingredienser

  • färska betor, gärna olika färger 1 kg
  • babyspenat 1 stor näve
  • labneh*- eller fetaost 150 g
  • naturell lättyoghurt 3 dl
  • ekologisk citron, rivet skal 1
  • dill, hackad ½ kruka
  • olivolja 1-2 msk
  • flingsalt med jod och nymald svartpeppar efter smak ½ tsk
  • Aaluminiumfolie

Till servering

  • Grillat surdegsbröd, gärna lite grövre

Gör så här

  1. Skrubba betorna under kallt vatten och skär bort blast och rotänden.
  2. Svep in dem i folie och grilla dem över en grå fin grillglöd under lock i cirka 45 minuter – 1 timme eller tills de är mjuka när du sticker rakt genom folien med en potatissticka.
  3. Ta bort dem från grillen och öppna folien försiktigt så du inte bränner dig. Låt svalna.
  4. Mosa ihop labneh- eller fetaost och yoghurt med en gaffel.
  5. Rör i citronskal, dill och olivolja.
  6. Bred ut labneh-yoghurten på ett stort vackert fat och peppra väl.
  7. Skala och klyfta betorna.
  8. Lägg spenaten på yoghurten och toppa med betorna. Salta och peppra och droppa över lite olivolja.
  9. Bjud lite grillat bröd till.

*labneh är en färskost gjord på get- eller komjölksyoghurt. Krämig och god. Säljs i små bollar i glasburkar med olja i välsorterad butik.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept