Gratinerade nachos med gröna tillbehör
Perfekt fredagsmys för hela familjen. Du kan använda tacokrydda istället för spiskummin och koriander om du har det hemma. Passar även som tilltugg till en drink.
4 st
45 min
Ingredienser
- 1 påse (185 g) nachochips
- 1 förpackning (ca 400 g) svarta bönor
- 1 liten gul paprika, urkärnad och hackad
- 1 liten röd paprika, urkärnad och hackad
- ½ (ca 200 g) zucchini, hackad
- Oliv- eller rapsolja till stekning
- 2 tsk mald spiskummin
- 2 tsk mald koriander
- 1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
- 1 ½ dl mager riven ost
- Ev lite färsk koriander till dekoration
Guacamole
- 2 väl mogna avokados
- 1 vitlöksklyfta, riven
- 1 tomat, urkärnad och finhackad
- ½ kruka koriander, hackad, kan uteslutas
- 1 lime, pressad
- 2 krm salt
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Häll av bönorna och skölj dem, låt rinna av.
- Stek allt det hackade i olja i en stekpanna och krydda med spiskummin och koriander samt salt och peppar.
- Tillsätt bönorna och låt de fräsa med hastigt.
- Lägg upp nachosen på en plåt med bakplåtspapper.
- Fördela det stekta ovanpå och strö på osten.
- Gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter tills osten smält.
- Dekorera gärna med koriander.
- Bjud guacamole till. Dela och kärna ur avokadofrukterna.
- Gröp ur och mosa avokadoköttet med en gaffel men inte alltför fint. Det får gärna vara lite grovt.
- Blanda med resten av ingredienserna till guacamolen.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept