Gratinerad löksoppa
Löksoppa är en klassiker som passar bra som är både billig och god!
4 st
50 min
Ingredienser
- 700 g gul lök, skalad och skivad
- 2 msk oliv- eller rapsolja
- 2 msk balsamvinäger
- 1 l vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
Gratinering
- 4 små skivor surdegsbröd av levaintyp, gärna ett par dagar gammalt
- 2 dl riven gruyèreost
Gör så här
- Hetta upp oljan i en stor gryta och lägg i löken.
- Låt den brynas mycket långsamt på låg värme under lock, cirka 20 minuter så den blir söt och karamelliserad men inte bränd. Rör ofta så inget bränns.
- Tillsätt vinägern och låt det fräsa ihop hastigt.
- Häll i vatten och smula i buljongtärning och timjan och låt soppan sjuda utan lock i cirka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Sätt ugnen på 225 grader, grill. Häll upp soppan i ugnssäkra skålar. Lägg ett bröd på varje soppa och strö över osten. Gratinera högt upp i ugnen cirka 8-10 minuter så osten smälter och blir gyllene.
- Om du inte har ugnssäkra skålar kan du lägga rostade brödskivor på en plåt med osten ovanpå och gratinera några minuter. Lägg dem sedan i soppskålarna när du hällt upp soppan.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept