Gratinerad löksoppa

Löksoppa i skålar.

Löksoppa är en klassiker som passar bra som är både billig och god!

4 st
50 min

Ingredienser

  • 700 g gul lök, skalad och skivad
  • 2 msk oliv- eller rapsolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 l vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

Gratinering

  • 4 små skivor surdegsbröd av levaintyp, gärna ett par dagar gammalt
  • 2 dl riven gruyèreost

Gör så här

  1. Hetta upp oljan i en stor gryta och lägg i löken.
  2. Låt den brynas mycket långsamt på låg värme under lock, cirka 20 minuter så den blir söt och karamelliserad men inte bränd. Rör ofta så inget bränns.
  3. Tillsätt vinägern och låt det fräsa ihop hastigt.
  4. Häll i vatten och smula i buljongtärning och timjan och låt soppan sjuda utan lock i cirka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  5. Sätt ugnen på 225 grader, grill. Häll upp soppan i ugnssäkra skålar. Lägg ett bröd på varje soppa och strö över osten. Gratinera högt upp i ugnen cirka 8-10 minuter så osten smälter och blir gyllene.
  6. Om du inte har ugnssäkra skålar kan du lägga rostade brödskivor på en plåt med osten ovanpå och gratinera några minuter. Lägg dem sedan i soppskålarna när du hällt upp soppan.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept