Grahamsvåfflor med mango-hallonglass

Grahamsvåfflor med mango-hallonglass på toppen serverat på en tallrik.

Våfflor med grahamsmjöl ger en mustigare smak. Passar bra både som fika, frukost och mellanmål. Serverade med en snabbglass av fryst mango och hallon blir det en härlig dessert.

4 st
35 min

Ingredienser

  • 1 dl rapsolja
  • 2 dl havremjölk
  • 3 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • ½ tsk äkta vaniljpulver alt 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl iskallt vatten

Till servering

  • 250 g lika delar frysta mangobitar och hallon*
  • 1 skalad och skivad fryst banan
  • några frysta hallon*
  • ev lite hackade rostade nötter eller frön

Gör så här

  1. Vispa ihop olja, havremjölk och ägg i en bunke.
  2. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i mjölkblandningen.
  3. Tillsätt vattnet och rör till en slät smet.
  4. Hetta upp våffeljärnet och pensla med lite olja innan du gräddar den första våfflan.
  5. Häll i lite smet åt gången och grädda våfflorna tills de är gyllenbruna.
  6. Lägg de färdiga våfflorna på bakgaller.
  7. Mixa frysta mango och hallon med fryst banan till en mjuk glass.
  8. Det är gott med lite knapriga rostade nötter eller frön på.
  9. Garnera gärna med lite hallon.

*Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar importerade hallon hastigt innan servering. Köper du svenska behövs inte det. Kolla på förpackningen först.

Tips! Att frysa bananer som håller på att bli mörka är toppen till snabbglass och smoothies. Skala och skär dem i skivor och frys in på ett fat först. Lägg sedan skivorna i påsar eller frysburkar och fortsätt frysa så blir det inte en klump.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept