Glöggtillbehör

Glögg med tillbehör i skålar vid sidan om.

Tre härliga glöggtillbehör som går fort att göra, bland annat grönkålschips.

8 st
40 min

Ingredienser

  • 6-7 grönkålsblad
  • 3 msk olivolja
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 krm salt

Dadlar med valnötter

  • 24 dadlar
  • 24 valnötskärnor

Kryddstekta mandlar och/eller nötter

  • sötmandlar och/eller valfria nötter 200 g
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 nypa chiliflakes
  • 1 msk flytande honung
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Gör grönkålschips. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär bort mittsträngen från kålbladen och släng.
  3. Skär eller riv bladen i chipsstora bitar.
  4. Lägg dem i en stor skål och blanda i olja, chiliflakes och salt.
  5. Krama runt med rena händer så allt fördelas på bladen.
  6. Lägg det i ett tunt lager på en bakpappersklädd plåt och rosta i cirka 7-8 minuter i mitten av ugnen tills de är krispiga. Se till att de inte bränns.
  7. Dadlar med valnötter. Skär ett längsgående snitt i varje dadel och pilla bort kärnorna.
  8. Lägg i en valnötskärna i varje.
  9. Gör kryddstekta mandlar och/eller nötter. Hetta upp oljan i en panna med kryddorna.
  10. Lägg i mandlar och/eller nötter och låt de steka hastigt i 1 minut.
  11. Häll i honungen och skaka om.
  12. Ta av från värmen och blanda i saltet.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept