Glöggtillbehör

Glögg med tillbehör i skålar vid sidan om.

Tre härliga glöggtillbehör som går fort att göra, bland annat grönkålschips.

8 st
40 min

Ingredienser

  • 6-7 grönkålsblad
  • 3 msk olivolja
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 krm salt

Dadlar med valnötter

  • 24 dadlar
  • 24 valnötskärnor

Kryddstekta mandlar och/eller nötter

  • sötmandlar och/eller valfria nötter 200 g
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 nypa chiliflakes
  • 1 msk flytande honung
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Gör grönkålschips. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär bort mittsträngen från kålbladen och släng.
  3. Skär eller riv bladen i chipsstora bitar.
  4. Lägg dem i en stor skål och blanda i olja, chiliflakes och salt.
  5. Krama runt med rena händer så allt fördelas på bladen.
  6. Lägg det i ett tunt lager på en bakpappersklädd plåt och rosta i cirka 7-8 minuter i mitten av ugnen tills de är krispiga. Se till att de inte bränns.
  7. Dadlar med valnötter. Skär ett längsgående snitt i varje dadel och pilla bort kärnorna.
  8. Lägg i en valnötskärna i varje.
  9. Gör kryddstekta mandlar och/eller nötter. Hetta upp oljan i en panna med kryddorna.
  10. Lägg i mandlar och/eller nötter och låt de steka hastigt i 1 minut.
  11. Häll i honungen och skaka om.
  12. Ta av från värmen och blanda i saltet.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär.

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza gjord på knäckebröd, med fikon och valnötter bland annat.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept