Rostad gazpacho med vitlökskrutonger
Prova att rosta grönsakerna till gazpachon för en djupare smak. Härligt att ha en kanna i kylen till lunch, förrätt innan grillmiddagen eller som mellanmål. Perfekt när svenska tomaterna är i högsäsong.
6 st
30 min
Ingredienser
- 2 röda paprikor, urkärnade och klyftade
- 200 g körsbärstomater
- 1 rödlök, skalad och klyftad
- 2 vitlöksklyftor
- 1 gurka, skalad och grovt skivad
- 3 msk vitvinsvinäger
- 1 förp passerade tomater (400 g)
- 1 msk koncentrerad grönsaksfond
- 3 msk olivolja
- ev vatten
- nymald svartpeppar efter smak
Till dekoration
- färsk basilika
Till servering
- 2 skivor torrt bröd
- 1 vitlöksklyfta, skalad och riven
- 3 msk olivolja
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg paprikaklyftor, tomater, rödlöksklyftor och vitlöksklyftor (med skal) på en plåt och droppa över lite olja.
- Rosta i mitten av ugnen cirka 12-15 minuter så det precis får lite färg. Det får inte blir bränt.
- Låt svalna.
- Skala vitlöken och lägg allt det rostade i en matberedare tillsammans med gurkan.
- Tillsätt vinäger, passerade tomater, fond och olja.
- Mixa slätt och smaka av med peppar.
- Låt soppan stå i kyl några timmar, gärna över natten så att smakerna utvecklas. Späd med vatten om den har tjocknat och justera kryddningen.
- Dekorera med basilika.
- Riv brödet i grova smulor.
- Blanda riven vitlök och olja och massera in i brödsmulorna.
- Stek det hastigt i torr panna så det blir krispigt och servera till soppan.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept