Fyrkrossgröt med dadlar och kanel

Fyrkrossgröt i en skål.

De krossade kornen av de fyra sädesslagen gör dig mätt och belåten hela förmiddagen. Det tar lite tid att koka men det är en frukost värd att vänta på. Ett tips är att göra den på kvällen och värma på när det är frukostdags.

4 st
40 min

Ingredienser

  • 2 dl fyrkornskross
  • 4 dl vatten
  • 2 dadlar
  • 1 tsk kanel
  • 1 krm salt
  • 1-2 dl havredryck eller mjölk

Till servering

  • Havredryck eller mjölk
  • Skivad frukt, t ex äpple, fikon
  • Malen kanel
  • Ev nötter eller frön

Gör så här

  1. Lägg krosset och vattnet i en kastrull.
  2. Riv itu dadlarna direkt ner i kastrullen och släng kärnorna.
  3. Tillsätt kanel och salt och låt sjuda på svag värme cirka 40 minuter. Späd med havredrycken mot slutet och låt gröten sjuda tills kornen är mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd. Blir gröten för tjock, späd ytterligare.
  4. Servera med mer havredryck eller mjölk och gärna äppelskivor och/eller fikon och kanel. Det är gott med nötter eller frön på om du vill.

Tips!

Tycker du det tar för lång tid på morgonen kan du lägga krosset i blöt över natten så förkortas koktiden med cirka hälften. Eller så kokar du den på kvällen och värmer upp på morgonen. Då får du späda gröten ytterligare.

Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept