Fruktkaka

Fruktkaka på en skärbräda.

Får du fruktkaka över är den god att skära i tunna skivor och rosta och servera med lite lättare ädelost till glöggen. Perfekt fika!

8 st
90 min

Ingredienser

  • 200 g blandad torkad frukt i grova bitar
  • 2 dl rårörsocker
  • 2 ½ dl vatten
  • 1 dl rapsolja
  • 3 ägg
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk pepparkakskrydda

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg frukt, socker, vatten och olja i en kastrull.
  3. Koka upp och låt sjuda i 10-15 minuter. Låt svalna.
  4. Häll blandningen i en skål och vispa i äggen.
  5. Blanda mjöl, bakpulver och pepparkakskrydda i en annan skål och rör ner det i fruktblandningen.
  6. Häll smeten i en smord och bröad avlång brödform (cirka 1 ½ liter) och grädda i nedre delen av ugnen cirka 50 minuter.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär.

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza gjord på knäckebröd, med fikon och valnötter bland annat.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept